Bista premijera Srbije u Grčkoj

by Aleksandra

U periodu između 1914. i 1918. godine trajao je Prvi svetski rat, koji je poznat i kao Veliki rat. A tada su se sukobile sile Antante (Rusija, Francuska i Velika Britanija) i Centralne sile (Nemačka, Austrougarska i Turska, kao i Bugarska od 1915. godine).

Na samom početku Prvog svetskog rata su se na strani sila Antante našle, pored ostalih i Grčka i Srbija. U to doba je premijer Grčke bio Elefterios Venizelos, a premijer Srbije Nikola Pašić, odnosno predsednik Ministarskog saveta Kraljevine Srbije.


Polikastro

Na samom severu centralne Makedonije u Grčkoj se nalazi gradić Polikastro. Teritorijalno pripada okrugu Kilkis i drugi je grad po veličini celog okruga, odnos posle istoimenog Kilkisa, koji je ujedno i glavni.

Polikastro je oko 50 kilometara udaljen od prestonice Grčke Makedonije Soluna, a od graničnog prelaza Evzoni ga deli svega oko 15 kilometara.

Čuvena planina Kajmakčalan se nalazi na njegovoj zapadnoj strani, a sam grad Polikastro je smešten na reci Vardar.

Istorija grada seže u doba Antičke Makedonije, ako ne i ranije, te postoje podaci da je Polikastro još od sedmog veka naseljen slovenskim stanovništvom. U to doba se pominje pod nazivom Rugunovac.

Zanimljivo je da je u doba srpskog Cara Dušana Silnog teritorijalno Polikastro bio jedan od gradova na teritoriji današnje Grčke, koji je bio pod njegovom vlašću.

A od 1390. godine je bio osvojen od strane turske vojske.

Grad se pominje i pod nazivom Karasuli, a zabeleženo je da su ga naseljavali mahom Sloveni, ali i tursko stanovništvo i manjinski Grci.

Međutim, nakon Grčko – turskog rata i genocida nad Grcima u Maloj Aziji, većinsko muslimansko stanovništvo je preseljeno na područje Turske, a Grci iz Male Azije i iz crnomorske oblasti Pont doseljeni u Polikastro.

Nešto više od 12 000 ljudi naseljava šire područje grada, dok u užem gradskom jezgru živi njih oko 6 000. Stanovništvo je većinski grčko, ali je prisutan slovenski element iz prošlosti.

Fotografija preuzeta sa SAJTA


Memorijalni kompleks Polikastro

Godine 1975. je Hristos Karafodoros poklonio parče svoje zemlje, na kojoj je danas izgrađen memorijalni kompleks u Polikastru, u spomen na sile pobednice Prvog svetskog rata.

S obzirom na to da ovaj kompleks zvanično nema čuvara, to je moguće posetiti ga u svako doba.

Sve do 90 – ih godina prošloga veka se tu nalazila samo piramida sa pet strana i na njoj je na 5 jezika bio napisan sledeći tekst:

Herojskim sinovima Srbije, Francuske, Italije, Velike Britanije i Grčke, koji su se verni zaveštanjima svojih predaka borili na ovim mestima i pali za slobodu i za svetski mir 1916 – 1918.

Udruženje grčkih veterana Solunskog fronta je obezbedilo sredstva krajem prošloga veka da memorijalni kompleks u Polikastru bude obogaćen i bistama premijera Srbije, Grčke, Velike Britanije, Francuske i Italije, a koji su bili na toj poziciji u doba Velikog rata.

Od tada se u ovom memorijalnom kompleksu nalazi i bista Nikole Pašića, zatim Elefteriosa Venizelosa, kao i tadašnjeg premijera Francuske, Velike Britanije i Italije.

Naslovna fotografija preuzeta sa SAJTA

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment