Čuveni srpski glumac grčkog porekla

by Aleksandra

Autor: Dejan Rakić

Grčka i Srbija… kad bismo ovo stavili kao naslov imalo bi mnogo toga da se napiše.

Puno je stvari koje nas čine bliskima. Puno sličnih ili manje više istih običaja, predrasuda, verovanja…sujeverja.

Pa, nije ni čudo kad uzmemo u obzir da je skoro pa od uvek bilo braće Grka koji su zbog posla, ljubavi ili nečeg trećeg birali da žive u Srbiji i naravno braće Srba, koji su iz manje – više sličnih razloga odlazili da žive u Grčkoj.

Za neke viđenije Grke u Srbiji smo čuli i znamo, a za neke znamo ali nam ni na kraj pameti nije palo da su Grci.

“Grče” – poznati srpski glumac

Početkom dvadesetog veka u Požarevcu se nastanjuje dobrostojeći grčki trgovac Zoja Paskalj i otvara više radnji sa mešovitom robom… kako su ih u to vreme zvali ˝kolonijalnim radnjama˝.

Godine 1923.dobija sina Mihajla i ubrzo se seli u Kruševac, gde Mihajlo završava osnovu školu i gimnaziju neposredno pred početak Drugog svetskog rata.

Još od najmlađih dana, Mihajlo mašta o glumačkoj karijeri.

U to vreme su ga školski drugovi zvali „Grče“, aludirajući na njegovu nacionalnost, što mu je smetalo, pa je da bi se uklopio u takvu sredinu, svom prezimenu dodao nastavak i dobio prezime Paskaljević.

Po završetku Drugog svetskog rata, prateći svoje snove, Mihajlo stiže u Beograd, gde biva primljen u dramsku sekciju KUD „Ivo Lola Ribar“.

U 23.godini upisuje Muzičku akademiju, Pozorišni odsek, na kome su se u to vreme školovali budući glumci. Ali uporedo studira i književnost na Filozofskom fakultetu.

Ubrzo zatim dobija angažman u Narodnom pozorištu, u kome ostaje do 1950. godine, kada sa grupom mladih kolega osniva Beogradsko dramsko pozorište na Crvenom krstu, koje vrlo brzo postaje renomirano pozorište sa izuzetnim repertoarom.

Pored angažmana u pozorištu, Mihajlo Bata Paskaljević 1950. godine debituje na fillmskom platnu u filmu „Čudotvorni mač”, ekranizaciji bajke zasnovane na našem narodnom predanju.

Do sledeće filmske uloge morao je da sačeka cele 3 godine. Tako, 1954. godine dobija svoju prvu glavnu ulogu, kako se kasnije ispostavilo i jedinu glavnu ulogu u ekranizaciji Nušićevog „Sumnjivog lica“, gde igra Jerotija Pantića.

U godinama koje dolaze Bata nije dobio više nijednu glavnu ulogu, ali je sa svojim glumačkim umećem i šarmom postigao da bude neizostavni začin u mnogim filmskim ostvarenjima i serijama. Uprkos filmu i serijama Bata neprekidno glumi u BDP – u,svom matičnom tetatru.

Bata se nametnuo kao majstor za male komične uloge, koje su se sedamdesetih godina prosto ređale jedna za drugom. Nizale su se serije u koje je on dodao specijalni začin, da bi zablistao 1973. godine kao Čeda Mungos u popularnoj seriji „Pozorište u kući”.

Tokom svoje karijere, Bata je snimio preko 130 filmova i preko 60 serija. Preminuo je 26. januara 2004. godine u Beogradu.

Naslovna fotografija preuzeta sa SAJTA

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment