Frape ili freddo cappuccino

by Aleksandra

Ako pitate neko Grka koji dolazi u Srbiju šta mu najviše nedostaje tada, sasvim sigurno će vam reći da je jedan od velikih problema sa kojima se suočava i to što ne može da popije pravi grčki frape. Sa druge strane, ako pitate bilo kog Srbina koji letuje u Grčkoj šta mu je prva asocijacija na ovu zemlju, u samom vrhu će se opet naći taj isti frape.

Ima puno stvari koje bi Srbi mogli da nauče od Grka… a jedna od njih jeste i sklonost ka uživanju, što Grci obično vezuju upravo uz kafu. Nekako, vreme na plaži u Grčkoj bez hladne kafe ne ide jedno bez drugog.

U čemu je tajna grčkog frapea?

Kada naručite frape ili kako Grci vole da kažu frapeda, dobićete nešto što je nalik nes kafi u Srbiji. Ipak, ukus grčkog frapea je različit od standardne srpske nes kafe zbog mnogo čega…

U Grčkoj se frape priprema od instant, odnosno nes kafe, uz dodatak šećera i vode. Nakon mućenja se dodaje nekoliko kockica leda i vrlo malo mleka, koje je poznato kao vaporizovano. U pojedinim kafićima koriste i obično, dugotrajno mleko. Inače se vaporizovano mleko može kupiti i u Srbiji u brojnim „Veropulos“ marketima, a u pitanju od čuveni grčki „Nu – nu“.

Godine 1957. je Dimitris Vakondios, koji je tada bio predstavnik kompanije „Nescafe“ sasvim slučajno izmislio frape. A danas je frape jedna od osnovnih asocijacija na Grčku.

Nemojte da vas iznenadi što u Grčkoj frape naručujete u jednoj od tri varijante, odnosno bez šećera, sa malo šećera i sladak. Zapravo je to sketo, metrio i gliko. Sketo je bez šećera, metrio podrazumeva frape sa dve kašičice šećera, dok je gliko, odnosno slatki frape onaj koji sadrži četiri kašičice šećera.

Isto tako imate mogućnost i da naglasite da li želite ili ne želite mleko, dok se led manje – više podrazumeva.

Fredo espreso – Fredo kapućino

Ovo je jedna od novijih opcija širom Grčke, ali i dalje ne uspeva da prevaziđe interesovanje koje vlada za grčki frape.

Freddo cappuccino, odnosno freddo espresso se priprema od espresso kafe i to jedne doze čiste kafe. Zatim se ta kafa meša sa nekoliko kockica leda, koji bi trebalo da bude razbijen uz pomoć specijalnog miksera. Samim tim što je espresso vreo, a led hladan, nastaje pena.

U fredo espreso se po pravilu ne dodaje mleko, dok fredo kapućino podrazumeva i dosta mleka, kako bi nastala pena koja je karakteristična za taj napitak.

Domaća – grčka kafa

Ako želite da vas vaši domaćini omrznu i gledaju popreko, onda pokušajte da naručite u bilo kom kafiću ili restoranu tursku kafu.

Naime, Grci su posebno osetljivi prilikom porudžbine ovog napitka, pa je svakako bolje da naručite eliniko kafe, odnosno grčku kafu. Ne trudite se da objašnjavate da je to u Srbiji turska kafa…

Nemojte se iznenaditi ukoliko vam donesu kafu pripremljenu u džezvi, uz dodatak nezaobilaznog ratluka ili nekog keksića.

Takođe u određenim kafićima i restoranima u Grčkoj postoji mogućnost i da vidite kako se peče domaća kafa, odnosno kako se ona nekada pripremala.

Od srca vam preporučujemo da probate sve pomenute vrste kafa, pa da pronađete onu čiji ukus vam najviše odgovara.

Ipak, ne zaboravite da čak i ako je na isti način budete spremali u Srbiji, ona sigurno neće imati isti ukus kao kada je pijete u Grčkoj. Razlog za to jeste i ambijent i klima, ali i ukusi i mirisi koji su samo ovoj zemlji svojstveni.

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment