Grad boginje Atine

by Aleksandra

Na sam pomen ovog grada, mnogim Srbima srce zaigra, mada se mora priznati da ima mnogo više onih, koji ipak Solun doživljavaju svojim gradom.

No, bilo kako bilo, glavni grad Republike Grčke apsolutno nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Naravno da, kao i svaka prestonica, tako i Atina ima i dosta svojih nedostataka, ali su oni ipak zanemaljivi kada se sagleda šira slika.

Atina – glavni grad Republike Grčke

Površinski najveći grad na teritoriji cele zemlje, Atina je zapravo tek od 1834. godine i prestonica Grčke. Zanimljivo je da je u to doba, grad boginje mudrosti, umetnosti i pravde, a čiji je simbol drvo, odnosno grančica masline, bio tek nevelika varoš.

Za izgled Atine kakvu je danas vidimo su zaslužne arhitekte Eduard Šaubert i Stamatios Kleantis, a koji su izradili plan modernog grada na zahtev Otoa Bavarskog, prvog grčkog kralja.

Kada se pominje Atina, broj stanovnika je ono po čemu je ona takođe poznata, odnosno po gustini naseljenosti. Naime, kako pokazuju podaci iz poslednjeg popisa stanovništva, a koji je 2011. godine sproveden, stanovništvo Atine broji nešto iznad 3 miliona ljudi i to sa tendencijom rasta.

Većinsko stanovništvo glavnog grada su etnički Grci, mada u poslednje vreme, zahvaljujući neprekidnim migracijama ima i oko 2% stranaca koji u ovom gradu žive.

Zanimljiv je podatak da čak oko 27 procenata stanovnika cele Grčke živi upravo u Atini.

Gde se nalazi Atina?

Na samom jugu Balkanskog poluostrva, na teritoriji Atike je smešten glavni grad Republike Grčke.

Tek nešto više od 1 100 kilometara je Atina udaljena od Beograda, dok je oko 800 kilometara vazdušna udaljenost između prestonica Srbije i Grčke.

Oko 500 kilometara je udaljenost Atina – Solun, dok je je udaljenost Atina – Pirej tek nešto manja od 10 kilometara.

U principu, grad je odlično saobraćajno povezan sa ostalim gradovima u zemlji, ali i sa mnogim gradovima širom Evrope i sveta, uzevši u obrzir da se u Atini nalazi i Pirej, koji se smatra jednom od najznačajnijih i najprometnijih luka u celoj Evropi.

Kako stići do Atine?

Sasvim je logično da svako ko odluči da poseti ovaj grad ima i pitanje vezano za putovanje do Atine, ali i da želi da dobije što više informacija o tome da li je bolje da to bude Atina autobusom ili Atina avionom, te koliko traje putovanje do Atine i slično.

Naravno da sve zavisi od budžeta, na prvom mestu, jer je avionska karta do Atine u određenim periodima godine čak i do tri i više puta skuplja, nego autobuska karta. Ali tu ne treba izgubiti iz vida činjenicu da let do Atine traje oko 90 minuta, a putovanje autobusom zna da potraje i do 18 sati, u zavisnosti opet od perioda godine, mesta polaska i mnogih drugih detalja.

Dakle, ako i vas interesuje kako stići do Atine iz Beograda, Niša ili bilo kog drugog grada u Srbiji, imate nekoliko opcija. Jedna je da idete sosptvenim automobilom, druga je da pronađete agenciju koja je specijalizovana za pružanje usluga prevoza putnika kombijem ili autobusom do Atine i treća je da rezervišete kartu za let do Atine na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”.

Atina – istorija

Pored toga što je poznata kao kolevka demokratije i mesto u kome su rođeni čuveni filozofi i vojskovođe, Atina je i grad koji neprekidno nudi nova iznenađenja. Svaki put kada je posetite, pronaćićete nešto novo čime ćete sigurno biti oduševljeni.

Trenutno dostupne informacije pokazuju da je još u periodu između 11 – og i 7 – og milenijuma pre Hrista taj deo bio naseljen, mada je tek u vreme neolita postojao na neki način organiozovan život na području današnje Atine.

Fotografija preuzeta sa FB stranice
Liza’s Photographic Archive of Greece – Φωτογραφικά άλμπουμ της Ελλάδας

U doba poznate mikenske kulture, od 1550. do 1050. godine je naročito bila razvijena umetnost, odnosno arhitektura, ali su primetni i začeci ekonomije.

Prvi grad – država je stvoren u 8. veku pre Hrista na ovom području i to od strane tadašnjih plemena, koja su naseljavala oblast Atike. U to doba je nastao i alfavito… Homer je napisao svoje epove, po kojima je i danas danas ostao upamćen…nastaju brojni grčki mitovi i legende, a religija je bazirana na mnogoboštvu, kada grčki panteon čini 12 bogova i boginja, na čijem čelu se nalazi Zevs. Umetnost se razvija uz primetne uticaje sa Istoka, da bi kasnije čuveni slikari i vajari Stare Grčke svakom svom delu dali lični pečat.

Osim aristokrata, u Atini su živeli i pripadnici naroda, odnosno demosa i robovi, a kraljevi su vladali ovim, u to doba najvećim i najsnažnijim grčkim polisom. Vremenom je došlo do određenih promena u državnom uređenju, pa trgovci i zanatlije, koji su pripadali narodu, ali su bili dovoljno materijalno bogati, dobijaju pravo učešća u tadašnjoj vlasti. Osim bazileusa, u ovoj demokratsko – robovlasničkoj državi, postojala je i Narodna skupština, a u neka doba i Veće staraca.

Svakako je najuspešniji period kroz dugu istoriju ovog grada ostao zapamćen kao zlatno doba atinske demokratije, u doba vlasti čuvenog grčkog vojskovođe Perikla. Tada je na brdu Akropolj izgrađen i hram Partenon, koji je posvećen grčkoj boginji Atini, po kojoj ovaj grad i nosi naziv. U to vreme je u Atini živeo i stvarao čuveni lekar Hipokrat, kao i “otac istorije”, Herodot, ali i nadaleko poznati starogrčki pisci Sofokle, Euripid i Eshil, te istoričar Tukidid i mnogi drugi.

Nakon izgubljenog Peloponeskog rata, koji je vodila protiv Sparte, Atina učestvuje i u bici kod Heroneje, u kojoj biva poražena od strane Filipa Drugog Makedonskog.

Tek tokom drugog veka, u doba kada su tim prostorom vladali Rimljani, Atina postaje ponovo slobodan grad.

Kasniji period nije bio naročito uspešan za ovaj grad i tako ostaje sve do otprilike 10 – og veka, kada se on donekle oporavlja.

Polovinom 15 – og veka grad osvaja turska vojska, a ono što ljubiteljima drevnog Akropolja i danas pada naročito teško jeste činjenica da je hram Partenon u to doba bio pretvoren u džamiju. Ne treba zaboraviti ni to da su u doba vladavine Turaka, odnet, odnosno od strane lorda Elgina, praktično ukradeni mermeri Partenona, kao i jedna od karijatida, a što se danas, na veliku žalost naroda Grčke i svih koji imaju poštovanje prema Partenonu, nalazi u londonskom narodnom muzeju.

Kada se pominje Atina, istorija beleži najznačajniji momenat u njenom razvoju 1834. godine, kada je vođen Grčki rat za nezavisnost i kada je osnovana Kraljevina Grčka. Upravo tada, nekadašnja prestonica države, koja se nalazila u gradu Nafplio, sada postaje Atina i tako ostaje do današnjih dana.

Znamenitosti u Atini

Ako kažemo da se na svakom koraku nalaze znamenitosti u Atini, sasvim sigurno nećemo preterati. Počev od brda Akropolj i hramova koji se na njemu nalaze, preko Plake i Monastirakija, pa do trga Sintagma i brda Likavitus, tek prilikom posete prestonici Grčke nikome ne može da bude nezanimljivo.

Treba pomenuti i grčki nacionalni arheološki muzej, brdo Filopapus, Pirej, Glifadu, teatar Iroda Atiškog, kao i stadion Kalimarmaro, odnosno stadion Panatinaikosa, na kome su održane prve letnje olimpijske igre u modernoj Atini.

Baš zato što ne oskudeva u znamenitostima, ne treba da vas brine šta posetiti u Atini, jer gde god da krenete, naićićete na nešto što će vas oduševiti.

PREPORUČUJEMO

1 komentara

Kako su ukradeni mermeri Partenona | Grčka i Srbija 18. juna 2019. - 15:29

[…] Naime, podaci pokazuju da nakon Konstantinopolja, zatim grada Efesa, kao iz Soluna, Partenon u Atini biva okarakterisan kao četvrto mesto hodočašća po važnosti u to […]

Reply

Leave a Comment