Grci u Beogradu – Poseta učenika iz Kavale, đacima OŠ „Skadarlija“

by Aleksandra

Brojni su načini da se prijateljstvo između grčkog i srpskog naroda ojača, jer je već vekovima unazad puno puta potvrđivano sa obe strane… A kako bi to drugačije moglo da bude izvedeno, ako ne preko mlađih generacija.

Međutim, tu nailazimo na mnoge papirološke peripetije, za koje je potrebno dosta vremena, ali i volje i snage. Ipak, sve to se isplati kada na licima naših dragih pubertetlija ugledate iskrene osmehe i želju da se opet sretnu.

Jedan od takvih susreta se odigrao i 28. marta 2019. godine u osnovnoj školi „Skadarlija“, u Beogradu, kada su beogradskim osnovcima u goste došli drugari iz Kavale. Budući da je u pitanju nešto drugačiji sistem školovanja u ovim zemljama, to su učenicima pomenute škole u posetu došli đaci Druge gimnazije iz Kavale, koji su uzrasta od 13 do 15 godina.

Potrudili su se domaćini svojski da pokažu tradicionalno srpsko gostoprimstvo, pa su profesore i učenike iz Grčke sačekali onako kako to naša tradicija nalaže… u srpskoj narodnoj nošnji… sa domaćom pogačom i solju. A svojim prisustvom je jedan od predstavnika Grka u Srbiji, gospodin Vasilios Proveleggios još jednom pokazao podršku ovakvim i sličnim kulturnim aktivnostima, koje imaju za cilj jačanje prijateljskih veza između grčkog i srpskog naroda.

Zatim su im poželeli dobrodošlicu ne samo na srpskom, već i na grčkom jeziku, pa su gosti bili u najmanju ruku oduševljeni.

Osim čuvene srpske pesme „Tamo daleko“, čuli su se i zvuci nekoliko grčkih pesama, a sve u čast gostiju… nije bilo teško ni nastavnici muzičkog, Jeleni Milutinović Jojić, a ni deci ove beogradske škole da nauče kako se izgovaraju reči na tom, po mnogima jeziku „teškom“ za učenje.

Nakon toga se gostima obratio profesor istorije Druge gimnazije u Kavali, gospodin Kostas Antoniadis, koji je podsetio prisutne da je prijateljstvo između naša dva naroda nešto što je dokazano i pokazano, a što se ovakvim aktivnostima iz godine u godinu jača. Osvrnuo se i na sve one male stvari velikih ljudi, koje su njegovi sunarodnici činili prilikom nedaća koje su pogodile bratski, srpski narod i koje nikada ne bi trebalo zaboraviti. Nakon toga je usledio poziv direktorki OŠ „Skadarlija“, gospođi Mirjani Slobodi, da sa svojim đacima i kolegama poseti školu u Kavali.

Posle predstavljanja hora grčke škole, usledilo je druženje grčke i srpske dece, uz posluženje.

Ipak, sve do sada pomenuto je manje – više uobičajeno… ali postoji nešto, što će svima koji su imali prilike da prisustvuju ovom susretu ostati u lepom sećanju. A to su osmesi na licima đaka i iz Grčke i iz Srbije, koji nisu želeli da se rastanu nakon toga. Bez obzira što ne znaju jezik onih drugih, želja za druženjem je bila jača, pa su odmah razmenili brojeve telefona… povezali se preko društvenih mreža, u nadi da će se ovakvi susreti ponovo organizovati. Možda sledeći put u Kavali… možda opet u Beogradu, ko zna? Ali, ono što je bitno jeste da su ova deca danas još jednom pokazala da Srbi i Grci jesu braća i da će njihova generacija sigurno prijateljski odnos i dalje negovati i razvijati.

A na nama ostaje da im omogućimo da ovakvih trenutaka imaju što više…

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment