Itaka – grčko ostrvo za aktivan odmor

. Korisne informacije

Mnoga Jonska ostrva su eksploatisana u turističkom smislu, budući da ih posećuju brojni turisti iz mnogih zemalja sveta. A s obzirom na to da je administrativni centar periferije jonskih ostrva Krf, to slobodno možemo reći da je to jedna od omiljenih ostrvskih destinacija u Grčkoj za mnoge turiste iz Srbije. Naravno da Srbe za Krf veže i nešto mnogo više.

Uopšteno, postoji ukupno sedam velikih Jonskih ostrva i to Krf, zatim Kefalonija i Zakintos, kao i Lefkada, te Kitira, Itaka i Paksos, a u ovu skupinu spada i ostrvo Antipaksos, koje je površinski i najmanje, kao i druga znatno manja ostrva.

Ostrvo Itaka – opšte informacije

Odmah posle ostrva Antipaksos, koje je ujedno i najmanje u skupini Jonskih ostrva, drugo najmanje je ostrvo Itaka.

Naravno da pored pomenutih ostrva, u ovu skupinu spadaju i mnoga druga manja ostrva.

Ostrvo Itaka je smešteno u zapadnom delu zemlje, a zauzima površinu od ukupno oko 117 km². Prosečne je dužine oko 22 km, a širine oko 6 km.

Najviši planinski vrh na ovom ostrvu je Nirito, a glavni grad Itake, koji je ujedno i najveći je Vati. Prema zabeleženi podacima iz popisa stanovništva, koji je izvršen 2001. godine, ostrvo Itaka naseljava tek oko 3 000 ljudi, sa prosečnom gustinom od 26 stanovnika po km².

Tek 2011. godine je zvanično uspostavljen okrug Itaka, koji je čini istoimena opština, u čijem sastavu se osim samog ostrva, nalaze i brojna manja ostrva i hridi, koje su u njegovoj blizini.

Slavu je ovo ostrvo u celom svetu postiglo najpre zbog čuvenog mitskog junaka Odiseja, za koga se veruje da je na Itaki rođen.

Neretko se upravo pojam itaka u mnogim stihovima može naći kao simbol večite želje za povratkom u rodni kraj, a često se poistovećuje i sa nostalgijom za zavičajem.

Nije sigurno odakle potiče naziv ovog ostrva. Najčešće se pominju dve tvrdnje, ali ni za jednu ne postoje relevantni dokazi.

U neposrednoj blizini Itake se nalazi veće jonsko ostrvo, Kefalonija. Sa tim ostrvom je povezana posebnim kanalom, koji je dug nešto više od 8 km.

Izuzev maslina, stanovnici ovog ostrva gaje i limun, narandžu i grožđe, ali i svo ostalo voće i povrće.

Itaka istorija

Iako se nekako uvek Itaka i Odisej vezuju, a što datira još iz perioda grčkih mitova, istorijski podaci pokazuju da je od drugog milenijuma pre Hrista ostrvo Itaka naseljeno.

U doba ekspanzije mikenske kulture se na ovom ostrvu nalazilo sedište celokupne oblasti Kefalonija, a kasnije su ostrvo Itaka osvojili Rimljani. Nakon toga postaje deo Istočnog rimskog carstva, odnosno Vizantije.

Kratko su ovim ostrvom vladale i turske snage, a tokom 13 – og veka ga Mlečani zauzimaju.

Zauzeli su Itaku kasnije Francuzi, a Britanci su ostrvom vladali od 1809. godine, da bi 1864. godine Itaka zvanično bila oslobođena i tada postaje deo Grčke.

Godine 1953. je ostrvo zadesio razoran zemljotres, a kojom prilikom je zabeležena velika materijalna šteta.

Plaže na ostrvu Itaka

Mada je površinski relativno malo ostrvo, Itaka ima sasvim dovoljno plaža za sve ukuse.

Filiatra plaža je jedna od najpoznatijih, a nalazi se u neposrednoj blizini glavnog grada. Ima i parking, a put do nje je sasvim lepo uređen. U pitanju je jedna od organizovanih plaža, pa je moguće u lokalnom kafiću iznajmiti i ležaljke i suncobrane.

Plaža Marmakas se nalazi na istočnom delu ostrva. Nije organizovana, a na njoj se nalazi dosta platana, koji nude prirodnu hladovinu. Sem toga, dostupna je i manja kantina, a u neposrednoj blizini ove plaže, tačnije preko puta nje se nalazi i omanje ostrvo, do koga jedino možete stići ukoliko do plivate.

Još jedna od manjih, a izuzetno interesantnih plaža jeste i Afales plaža. Prekrivena je sitnim šljunkom, a u njenoj neposrednoj blizini se nalazi i manji parking. Do ove plaže možete stići stepenicama i na njoj ćete uživati u mirisu borova.

U severoistočnom delu ovog ostrva se nalazi plaža Mavronas. U pitanju je još jedna manja, neorganizovana plaža, koja je karakteristična po izuzetno bistroj i čistoj vodi.

Jedna od plaža, koje se nalaze u glavnom gradu ovog ostrva je i Luca. Obično na njoj borave porodice, koje imaju mlađu decu, jer je zbog zaliva more toplo, a sama plaža je prekrivena finim sitnim peskom.

S obzirom na to da ostrvo Itaka ima nebrojeno divljih plaža, nije moguće sve ih ovom prilikom pomenuti. Praktično gde god da krenete, naići ćete na neku zanimljivu uvalu ili lepo organizovanu plažu.

Ostrvo Itaka – ostale informacije

Izuzev glavnog grada, ostrvo Itaka ima da ponudi i mnogo drugih atrakcija.

Tako, u neposrednoj blizini grada Vati postoji i Lazareto, omanje ostrvo na kome se nalazi samo jedna kapelica. Istorijski podaci pokazuju da je na tom ostrvcetu ranije bio karantin, odnosno zatvor.

Park, koji je posvećen mitskom junaku Odiseju se nalazi u seocetu Stavros, koje je svega par kilometara udaljeno od glavnog grada. Upravo u tom parku se nalazi i bista, koja je posvećena ovom grčkom junaku. A u neposrednoj blizini seoceta Stavros, kada se krene prema zalivu, ćete naići na pećinu, za koju postoje indicije da je korišćena još u doba Odiseja. U arheološkom muzeju, koji se nalazi u tom selu možete videti i mnoge artefakte, koji su pronađeni upravo u pomenutoj pećini.

Selo Frikes, koje se nalazi na Itaki je poznato po vetrenjačama, pa je svakako vredno obilaska.

Ukoliko imate avanturističkog duha, onda je ostrvo Itaka definitivno pravo mesto za odmor. Svakako je dobro da koristite neko prevozno sredstvo, kako biste upoznali sve lepote ovog ostrva na najbolji mogući način.

I za kraj, da priču o ovom ostrvu završimo početnim stihovima pesme Itaka, čuvenog grčkog pesnika, Konstantina Kavafija:

Kada se spremiš prema Itaki da pođeš,

treba da za želiš da putovanje bude dugo,

pustolovina puno, puno saznanja…

Itaka – zanimljivosti

Osim grčkog pesnika Konstantina Kavafija, pesmu Itaka je napisao i srpski pesnik, Miloš Crnjanski.

Na ostrvu je dozvoljena gradnja kuća u tradicionalnom stilu. Čak se u određenim selima dozvoljava korišćenje samo tačno određenih boja.

Posle velikog zemljotresa, 1953. godine je glavni grad potpuno obnovljen, a kuće su opet građene u tradicionalnom stilu.

Zakon kojim se zabranjuje gradnja, koja nije u tradicionalnom stilu, važi od 1978. godine do danas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *