Kako je zaista nastao grčki frape

by Aleksandra

Ko bi rekao da jedan tako ukusan napitak može da bude otkriven sasvim slučano? Nedavno je obeleženo 60 godina od kada je nastao, sada već čuveni grčki frape.

U prestonici Grčke Makedonijeje 1957. godine održan jedan od mnogih sajmova, koji je naizgled bio sasvim uobičajen. Međutim, taj sajam u Solunu je bio sve, samo ne običan…

Pored mnogih učesnika, tu je bila i kompanija Nestle, čiji je predstavnik za Grčku tada bio Janis Dricas (Γιάννης Δρίτσας). Tada je pomenuta kompanija predstavili napitak za decu od čokolade… vrlo jednostavna priprema: Nestle čokoladni prah i mleko se ubace u šejker i vrlo brzo mališani mogu da uživaju u njegovom sjajnom ukusu.

Na sajmu je bio i Dimitris Vakondi (Δημήτρης Βακόνδιος), jedan od radnika pomenute kompanije. U jednom trenutku je odlučio da popije kafu na kakvu je navikao. Zapravo je to bila instant kafa kompanije Nestle, u koju je dodavao šećer i toplu vodu.

Ali, slučaj je hteo da to bude drugačije… Dimitris nije uspeo na sajmu da pronađe toplu vodu, pa se setio da njegov šef, prilikom pripreme čokoladnog napitka za decu, u njega dodaje hladnu vodu i mleko. Upravo to je i on učinio, silom prilika. Tako je, sasvim slučajno i nastao napitak koji se danas pije širom Grčke i koji je postao jedan od simbola te zemlje.

Od samog početka je frape posmatran kao osvežavajući napitak. Često se mogao čuti komentar da pivo košta 8 drahmi, a čini ga pola čaše pene. Dok je frape isto sadržao pola čaše pene, ali je koštao jednu drahmu manje.

Zanimljiv je podatak da je atinskom predgrađu Pankrati, 1965. godine zvanično napravljen jedan od prvih frapea u Grčkoj. Zabeleženo je da je to učinio u svom kafiću Hristos Lentzos (Χρήστος Λέντζος). Jedina razlika u odnosu na originalni recept se odnosila na količinu kafe, jer je on dodao još jednu kašičicu i tako je grčki frape postao jači.

Bilo je potrebno da prođe određeno vreme da bi se ideja o spravljanju nes kafe na ovaj način proširila i u druge delove Grčke. Danas je, praktično nemoguće da naiđete na kafić ili restoran u kome se ne služi grčki frape.

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment