Mali Pariz na Peloponezu

by Aleksandra

Piše: Καταρινα Μιχαλακόπουλος

Да ли можете да замислите да путујете западном обалом Пелопонеза и видите Ајфелов торањ?
Да, могуће је… Мали град Филијатра у општини Месинија има реплику торња… Реплика је смештена на уласку у град и најпрепознатљивија је туристичка атракција у овом делу…
Због реплике, зато град исто зову и “мали Париз”.
Реплика је доста мања, и плаћена је у целости као поклон граду од стране доктора Харалабоса Фурнаракиса, који је своје докторске студије завршио управо у Паризу и све време свог боравка био одушевљен торњем.
Господин Фурнаракис је исто од свог новца изградио “Дворац бајки” у Агрилију.


Филијатра, Пелопонез – опште информације

Град је смештен на зеленој површини, има доста паркова, има доста маслиновог дрвећа унутар града, а исто тако и доста винове лозе по граду, па кад је сезона грожђа, док седите и испијате свој омиљени грчки напитак (кафу, узо…) само испружите руку и уберете грозд.

Окружен је прекрасним плажама и многим лепим и значајним историјским местима, које можете да обиђете користећи Филијатру као полазну тачку или базу.
Сем торња, сам град има доста споменика и цркава, које треба посетити, јер ће вас оставити без даха. А у центру је фонтана, за коју кажу да је најстарија у Грчкој.
Најпознатији фестивал у овој области је Фестивал лубенице.
Траје само од средине маја, па све до краја јуна, а некад и јула. Током овог периода, где год да прођете, где год да седенете, неко ће вас понудити парчетом лубенице или вам чак дати целу лубеницу, онако, потпуно бесплатно.

Град датира још са почетка 16 – ог века под именом Филијатра. Пре тога се звао Ерана, а постоје докази да историја овог града иде чак далеко, далеко у прошлост.
Камена секира из Неолита која је нађена код места Гурноспилиа…
Исто тако у Аркадији постоје рушевине античких постројења и гробова из доба Микене…

Током 19. века град се развио како економски, тако и што се тиче пољопривреде.
Најпознатији производи су маслиново уље и вино.
Посетиоци овог малог града могу видети, сем старих зграда које су доста добро очуване и многа велелепна здања и куће богаташа, које су морам да признам направљене са доста укуса (типа: памет да ти стане).
Године 1886., велики земљотрес који се десио у Филијатри је тотално уништио цео град… Од кућа, преко фарми, малих породичних фабрика, чак су и дрвећа маслине била ишчупана из земље због великог потреса. Након земљотреса, град је био и финансијски уништен. Али се врло брзо вратио на старо, барем што се тиче зграда, али никада и економски.
Иначе, назив града значи “ветрењача”, а и повезан је са доста ветрењача које су овде, где год да се окренете.


Плаже у Филијатри

Стомио плажа је удаљена од Филијатре свега 4 км. Има ситан песак и доста сунцобрана и то види чуда, сви су бесплатни… само одеш и ако имаш среће, само седнеш и уживаш.

Агиа Киријаки је мањи део града. Удаљен је 4 км од центра града, има прелепу малу луку и малу чисту плажу, са сунцобранима (који се додуше плаћају, али су цене нпр кафе и сокова врло повољне – на пример: два фрапеа, два сока – 2 евра.
Наравно постоји и део где можете лежати на свом пешкиру и користити сопствени сунцобран, а ту углавном долази локално становништво, тако да нема много буке.

Лагувардос плажа је удаљена 9 км од града. Доста је велика са лепим, жутим ситним песком. Ова плажа је идеална за сурф, спортове на води и кајак због великих таласа, али ако имате малу децу није проблем, јер постоји део где никад нема таласа на истој плажи. Иначе је та плажа најпознатија у свету за спортове на води… Ако се нађете тамо, не пропустите залак сунца који је најлепши на свету.

Агрили и “замак бајки” је удаљен 6 км, и исто има доста лепу плажу.


Филијатра – околина и занимљивости

Мало село Христијануполи је удаљено 12 км. Село је саграђено на доста античких рушевина које су грађене у славу бога Зевса, тако је атракција само по себи.
На 14 км удаљености од Филијатре је град Кипарисија.
Има прелеп замак, а лако се може десити и да се изгубите у том граду, док разгледате бројне споменике, античка утврђења и замкове.

На 12 км удаљености од Филијатре је мало рибарски место Маратос (или Маратуполис). Има лепе плаже, а ако сте љубитељ морске хране, онда сигурно морате овде ручати, јер ћете имати прилику да пробате најквалитетнију и најсвежију морску храну. Постоје бројне, омање таверне у том месту.

А 37 км даље од града је река Нера. У питању је једина река у Грчкој која има име женског рода и нешто што, ако верујете у бајке, не бисте смели пропустити. Место је толико бајковито и вреди посетити реку и водопад који се на њој налази.

Као неко ко живи овде, могу да кажем да град има душу, да су људи гостопримљиви и пошто град као град не живи од туризма, нико вас неће ни гледати као туристу, већ као неког свог са којим ће мештани радо да седну да попију нешто, па макар ни не знали језик… некако ћете се већ разумети!

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment