Maslinovo ulje je budućnost

by Aleksandra

Аутор: Катарина Михалакопулос

Давне 1889. године Димитрис Михалакопулос је био младић који је живео у малом селу Склиро, поред Старе Олимпије на Пелопонезу. Село је било окружено планинама са свих страна.

Млади Димитрис је имао доста оваца, био је чобанин и само је тиме хтео да се бави. Себе је у будућности видео као чобанина и никако другачије.

Али судбина је имала мало другачије планове за њега… 1890. године је дошао у Месинију, у град Филијатру поред Каламате, како би на вашару продао своје овце. Ту између оваца, мириса карамеле и сладоледа, тезге је разгледала Агело. Локална девојка из Филијатре. Млади Димитрис ју је одмах приметио, јер је била доста другачија од девојака из његовог села.

Флерт му није био јача страна, па је питао Агело да ли хоће да купи једну овцу од њега, на шта се она само насмејала.

Димитрис је и сутра дан посетио Филијатру, иако није било вашара… и тако наредних месец дана.

Његови родитељи су дошли да проводаџишу и ствар је била решена. 1891. године Димитрис и Агело су већ били у браку и живели су у Филијатри. Агело није хтела да напушта њен леп мали град, а и Димитрис је имао план да купи доста оваца и чува их на пашњацима, јер има доста равнице.

Агело га је убеђивала да купе саднице маслина и посаде их на свим пашњацима и њивама, које је као мираз добила од родитеља, што наравно он није хтео ни да чује. Говорила би му да је ту будућност… да је маслиново уље течно злато… да ће деца, унуци, праунуци бити захвални ако им то остане од њих и да ће да их се сећају стално.

Ипак, Димитрис је био мало тврдоглав и говорио да он долази из Склироса (што на грчком значи жилав) и да неће њему једна жена да прича шта да ради.

Наравно, волео је Агело много и 1893. је послушао… Од тада се цела породица Михалакопулос бави производњом маслиновог уља и маслина. Али имамо стално и по бар 10 оваца… Да се не заборави да је прадеда Димитрис, пре него што је постао произвођач маслиновог уља био чобанин.

Данас, 2019. године, Димитрисов праунук Алексис сваки пут пре него што почне са сакупљањем маслина пусти овце на испашу између дрвећа маслине.

А када заврши са сакупљањем, убере гранчицу маслине и закачи поред фотографије његове прабаке Агелу.

PREPORUČUJEMO

1 komentara

Mali Pariz na Peloponezu | Grčka i Srbija 30. avgusta 2019. - 22:19

[…] на зеленој површини, има доста паркова, има доста маслиновог дрвећа унутар града, а исто тако и доста винове лозе по граду, […]

Reply

Leave a Comment