Nea Plagia – od upoznavanja do ljubavi za ceo život

by Aleksandra

Piše: Ivana Antić

Nisam od onih osoba koje se vezuju “na prvu loptu”. Odmeravam, taktiziram, razmislim… sve do momenta kad mi postane kristalno jasno da je to – to.

Moj prvi susret sa Grčkom bio je u sred zime… u februaru. Pretpostavljate da nisam išla na letovanje. Došla sam iz drugih razloga. Prvi sumrak beše negde oko Soluna, pa nisam mogla gotovo ni da vidim gde sam, a kamoli da ocenjujem okolinu… Sve do sledećeg jutra, kada kreće moja prva pustolovina po predelima Halkidikija. Obilazili smo i obilazili. Red autom, pa red pešice… i tako u krug… kroz najmanje deset gradova.

Slušali priče, objašnjenja, predloge, zašto “da” i zašto “ne”. I činilo mi se da sam na izmaku snage i da više ne želim da pitam ništa.

Nea Plagia plaža

A onda – sada već antologijska rečenica – kao mantra i dalje mi odzvanja u ušima: “Otići ćemo sutra još do Nea Plagie, čućemo se ujutru”!

E sad, da li što beše lepo i sunčano jutro ili nam se tako učinilo, zato što smo mi prespavali sve do tada. Bilo kako bilo, ulazimo u to mesto sa poluspuštenim prozorima na autu, a zapljusnu nas miris maslina i mora… u trenutku kao “Amorova strela”, pogodi me od nozdrva, pa preko zadnjeg nerva i ode pravo do srca – tu ostade svih ovih godina.

Nea Plagia Grčka

Ulazimo u mesto, vozimo ravno do plaže i stižemo. Tek meštani okupljeni kod Savasove mesare, pozdravljaju nas. Mi onako zbunjeni – znate kako to ide, okrećemo se oko sebe, kao da li se nama javljaju… pa kad smo shvatili da se zaista nama obraćaju, iako nas ne poznaju, odgovaramo jedino što u tom trenutku i znamo – Γεια σας! Oni se smeju… Σερβία? Σερβία, Σερβία… – odgovaramo i uzvraćamo osmehe.

Očigledno smo ovde dobrodošli…

Mesto koje su 20 – ih godina prošlog veka nastanili Grci iz Turske, posle dogovora tadašnjih vrhova dve zemlje, danas prerasta u lep gradić koji živi i zimi i leti, ali sve više se okreće turizmu i sve više biva popularan kod turista iz Srbije.

Van sezone, Nea Plagia Grčka je mesto u kome obitava tek oko 1 200 stanovnika, dok se tokom leta taj broj višestruko uvećava.

Gradić nudi sve sadržaje za sve uzraste.

Ima dugu, peščanu plazu, koju prati isto tako dugo šetalište. Sa susednom Flogitom spojeno je i prakticno čini celinu, pa turistima koji letuju ovde gotovo neizbežno bude da borave u oba mesta… biraju plaže, taverne, poslastičarnice, zabavne igre za klince, suvenirnice, markete…

Od Soluna je Nea Plagia udaljena nekih 45 kilometara, od Nea Kalikratije 14, a do obližnje Nea Moudanje deli ga svega 8 kilometara. Okruženo je plantažama maslinjaka (onaj dobro poznati miris sa početka priče), dobrom putnom mrežom povezano sa susednim gradovima i danas jedno od omiljenih mesta za mirniji, porodični odmor, mada ništa manje interesantno nije mladima koji u barovima poput „Pastazija“ ili „Razzmatazza“, umeju da uživaju dan i noć.

Plaža Nea Plagia

Nea Plagia plaže

Plaže, koje imaju Plavu zastavicu Evropske Unije i čisto more, gotovo bez talasa glavni su aduti Nea Plagie, tako da odmor i uživanje pored mora nadoknadjuju ne tako veliku mogućnost šopinga, za šta se, ruku na srce, odvaja čitav dan i provodi u Solunu. Za sve ostalo tu je Nea Plagia.

Jedina mana ne samo u Nea Plagiji već i na čitavom području Halkidikija jesu krvopije – komarci, kojih zna da bude ….baš! Od urbanih legendi tipa “ne prska se zbog maslinjaka i pčelinjaka” do komentara “ma mutirale su sorte, ne reaguju na zaprašivanje”, tek turisti umeju baš da negoduju, a ima i onih kojima ništa ne smeta. Profiteri u ovom slučaju – farmaceuti, jer se po glavi turiste prodaju i do tri preparata protiv ujeda, ali i majstori za proizvodnju i ugradnju komarnika, kojim svaki vlasnik apartmana nastoji da zaštiti svoje goste.

Letovanje u Nea Plagiji nije samo boravak na plaži, jer se gotovo 80 % turista odluči da obiđe i obližnja mesta, makar samo na Kasandri, a ako odluči da mu je Sitonija daleko.

Izleti koje agencije nude su deo ponude, a oni koji godinama dolaze u Nea Plagiu već dobro umeju da isplaniraju svoje vreme i upotpune ga obilascima.

Nea Plagia apartmani

Pitanje koje se postavlja često od strane naših turista je, sasvim logično vezano i za mogućnost smeštaja u ovom lepom mestu. Ali kada je u pitanju Nea Plagia, apartmani su ipak donekle u deficitu, jer je mesto tek u fazi razvoja, barem što se tiče masovnog turizma.

Međutim, Srbi ne bi bili Srbi kada ne bi našli neko rešenje, pa tako i mi… U prilici smo da svima, koji žele da letuju ovde, ponudimo smeštaj u apartmanu, koji se nalazi baš pored morske obale, a od plaže ga deli tek 30 – ak metara. Sve informacije o ovom apartmanu, u čijoj blizini je i šetalište, ali i lepo uređen park, možete pogledati OVDE

Nea Plagia utisci

Iz iskustva znam da se turisti i po više godina vraćaju i u kontinuitetu letuju upravo u Nea Plagiji, uz obrazloženje da takve morske vode nigde nema. Ja im verujem. Znam šta je u pitanju. Onaj Amor opet sa početka priče, ona “hemija” koja se dogodi ili ne dogodi…

Nea Plagia se voli i u njoj se uživa. Ili ima ili nema “hemije”. Ništa treće.

*Fotografije su vlasništvo autora teksta.

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment