Njeno veličanstvo… sarma

by Aleksandra

U Srbiji je pripremaju uglavnom od kiselog kupusa, a ređe od svežeg, dok je u Grčkoj široko rasporstranjena sarma od lišća vinove loze.

Sviđalo se to nama ili ne, u pitanju je specijalitet turske kuhinje, koji su gotovo svi narodi Balkana usvojili u određenoj meri.

Ukoliko odlučite da pripremate pravu srpsku sarmu, onda je to definitivno ona mrsna, sa dosta suvog mesa i svinjskih rebara, a postoji i posna varijanata ovog specijaliteta, kada se fil priprema od pirinča.

Na području naše zemlje se sarma služi obično uz beli luk, a u pojedinim delovima Rumunije i Hrvatske, na primer se ovo jelo priprema na drugačiji način i služi, u većini slučajeva sa mileramom ili pavlakom.

Bilo kako bilo, mnoge generacije su odrasle na sarmi, jer su naši preci obilato tokom zimskih meseci pripremali ovo jelo, pošto je poznato kao naročito izdašno. A ono što je posebno interesantno, kako za sarmu, tako i za svadbarski kupus, jeste da što se više puta zagreva, ona biva sve ukusnija.

Izuzetno je važno da se sarma kuva na tihoj vatri i nekoliko sati, kako bi bila još lepšeg ukusa.

Napominjemo da navedene količine mogu varirati, a u zavisnosti od toga da li želite da pripremite sarmu samo za dve osobe ili više njih, odnosno za jedan dan ili za više.

Sarma se priprema od sledećih sastojaka:

– 1 glavica kiselog kupusa srednje veličine

– oko 700 grama mešanog mlevenog mesa

– oko 1 kilogram suvog svinjskog mesa (naročito rebara)

– 200 – 300 grama pirinča (belog ili integralnog)

– 150 – 200 grama slanine

– svinjska mast (po želji, maslinovo ili suncokretovo ulje)

– aleva paprika

– brašno

– 2 glavice crnog luka srednje veličine

– 5 – 6 čena belog luka

Priprema – korak po korak:

1. Najpre pripremite liske kupusa – očistite središnji deo, tako da možete lako da zavijate sarme.

2. Očistite i iseckajte na sitno crni i beli luk, a slaninu na kockice.

3. Rastopite svinjsku mast, pa kada se ugreje, dodajte pripremljenu slaninu i crni, kao i beli luk, pa sve zajedno kratko propržite.

4. Odmah zatim dodajte pripremljeno mleveno meso i sve zajedno kratko propžite, pa dodajte pripremljeni pirinač i dobro izmešajte. Možete dodati i malo vode po potrebi i ostaviti koji minut da virucka. Obavezno, dodajte i aleve paprike, te na kraju fil dobro izmešajte i sklonite sa ringle.

5. U šerpu u kojoj ćete kuvati sarmu, stavite mast i rastopite je, pa dodajte brašno i malo aleve paprike (u zavisnosti od toga da li ste je i koliko dodali u fil). Nakon što brašno bude proprženo, dodajte jednu šolju vode i sklonite sa ringle.

6. Počnite sa zavijanjem sarme i poređajte ceo red na dno šerpe. Obično se preporučuje na dno šerpe staviti i nekoliko liski kupusa, kako ne bi sarma zagorela, što možete da učinite, a i ne morate.

7. Kada poređate jedan red pripremljenih sarmi, rasporedite prethodno oprano suvo meso po njima, pa poređajte još jedan red i tako sve dok ne utrošite pripremljeni materijal.

8. Trebalo bi da nalijete pripremljenu sarmu vodom da ogrezne, te da je ostavite na umerenoj vatri da provri. Nakon toga se preporučluje ostaviti je nekoliko sati da se kuva na tihoj vatri. U ovom slučaju, tiha vatra podrazumeva da ako imate, na primer 9 podeoka na ringli, onda treba sarmu da kuvate na 2 ili 3, odnosno ako imate ringlu čija je najjača snaga na 3, tada sarmu kuvate na jedinici, recimo.

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment