Origano – začin i lek

by Aleksandra

Ako postoji začin bez koga se ne da zamisliti grčka kuhinja, onda je to uz bosiljak definitivno origano.

Kakva bi bila čuvena grčka salata bez dodatka ovog začina? O girosu da i ne govorimo.

.Specifičan miris koji takozvana vranilova trava, odnosno vranilovka ili origano ima definitivno je nešto što je specifično za grčku kuhinju.

Origano biljka

Latinski naziv ove biljke je Origanum vulgare, a u našem narodu je origano poznat i pod nazivom vranilovka, zatim vranilova trava i bakina dušica, dok u pojedinim krajevima origano nazivaju i mravinac i crnovrh.

U pitanju je višegodišnja zeljasta biljka, koja prema zvaničnoj podeli pripada porodici takozvanih Usnatica.

Kao začin se najčešće koristi takozvani beli origano, a biljka je specifična za područje Mediterana.

Biljka origano cveta u periodu od maja do septembra, a eterično ulje koje sadrži se koristilo u narodnoj medicini od davnina, mada sve češće nalazi primenu i u zvaničnoj medicini.

Zahvaljujući izuzetno visokom sadržaju fenolnih kiselina i takozvanih flavonoida, origano se preporučuje za korišćenje kod teškoća funkcionisanjem probavnog sistema na prvom mestu.

Iako prvenstveno primenu ima u kulinarstvu, preporučuje se koristiti i origano kao lek.

Osim u obliku čaja, dostupno je i origano ulje, za koje postoje podaci da je vekovima korišćeno u narodnoj medicini.

Origano kao lek

Smatra se da pravilna primena ove biljke može da utiče na poboljšanje kvaliteta imunog sistema, te se baš iz tog razloga i preporučuje origano kao lek. Najčešće primenu nalazi u formi ulja i to primarno u obliku ulja divljeg origana, mada se može koristiti i kao origano čaj.

Važi i za naročito i jak antioksidans, a to se posebno odnosi na činjenicu da origano sadrži vitamine C, A i B 2, zatim određene količine bakra, cinka i gvožđa, kao i kalijuma, bora i magnezijuma.

Samim tim što se u ovoj biljci nalaze i vrlo značajna jedinjenja za optimalan rad imunog sistema, dobro je koristiti origano kao lek. Sve to prvenstveno zahvaljujući činjenici da u njemu postoje takozvani timol i karvakrol, kao i limonen i pinen, s tim da su mnogo veće količine tih jedinjenja primećene u divljem origanu.

Baš zato što utiče na jačanje imunog sistema, smatra se odličnim borcem protiv bakterijskih i virusnih infekcija, te je preporučljivo ulje divljeg origana koristiti u periodu pojave gripa.

Osim toga, postoje indicije da origano kao lek ispoljava značajno pozitivno dejstvo i kod lečenja sledećih oboljenja:

– bronhitisa

– sinusitisa

– Ešerihije koli

– Kandide

– Salmonele

– pojave parazita u organizmu

– gljivičnih infekcija

– bakterijskih infekcija

– virusnih infekcija

Takođe, ulje divljeg origana pomaže i za smanjenje upala različitih unutrašnjih organa, te uspešno rešava probleme koji su vezani za kožu. Zato to ulje treba koristiti kod:

– seboreje

– psorijaze

– peruti

– pojave akni

– suve i ispucale kože

– bolova u uvetu

– ekcema

– upale desni

– pojave bradavica

– osteoporoze

– dekubitusa

Značajno je i to što se origano kao lek preporučuje i ukoliko u organizmu postoje paraziti, poput na primer glista i metilja. Uspešno leči i dijareju, te utiče i na poboljšanje izlučivanja žuči, a uopšteno reguliše brojne probleme u vezi sa radom sistema za varenje.

Vrlo je važno i to da se ulje divljeg origana ne preporučuje za korišćenje u određenim stanjima. Naime, primećeno je da njegovo korišćenje utiče na otežanu apsorpciju gvožđa, te iz tog razloga ne bi bilo dobro da trudnice i dojilje koriste origano kao lek. Takođe, pošto utiče na sniženje krvnog pritiska, nije preporučljivo ni da ga koriste srčani bolesnici. A isto tako treba voditi računa i ako neko koristi različite industrijski spravljene lekove, jer tada ulje divljeg origana može da utiče na rad jetre u negativnom smislu.


Ulje divljeg origana

Smatra se da je ulje divljeg origana najjači, ali i najbolji antibiotik koji nam je ponudila priroda. Takođe je dobro poznat i kao antioksidans, potom kao i antiseptik, te se preporučuje za korišćenje kod različitih upalnih procesa u organizmu.

Inače se ulje divljeg origana dobija iz lista ove biljke, a dobro je koristiti ga i za jačanje imuniteta.

U zavisnosti od toga za proizvod koje kompanije se odlučite će zavisiti i doziranje. A obično to podrazumeva kuru u trajanju od 10 dana mesečno i to tri puta po dve kapi u toku jednog dana. Trebalo bi da bude konzumirano razređeno maslinovim uljem primarno, mada se može koristiti i laneno, suncokretovo ili neko drugo jestivo ulje. Opšta je preporuka da ulje divljeg origana bude konzumirano nakon obroka.

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment