Paraćin – grad u kome je nastala Vasina torta

by Aleksandra

Piše: Ivana Antić

Na 253 kilometra udaljenosti od Novog Sada, od Beograda na 162 i na svega 80 kilometara od Niša, smešten je Paraćin. Ovaj grad u srednjem Pomoravlju, regiona Šumadije i Pomoravlja, u centralnoj Srbiji ima veoma značajnu poziciju na saobraćajnoj mapi, jer praktično čini raskrsnicu puteva od Beograda ka Nišu, na jugu, odnosno ka Zaječaru, na istoku republike.

Opština Paraćin tačka je na kojoj se međunarodni pravci ukrštaju, a kroz koju prolazi auto – put E – 75, kao i međunarodna pruga.

Paraćin Srbija

Nekada prepoznatljiv po najkvalitetnijim i nadaleko čuvenim štofovima proizvedenim u Fabrici štofova, koju je u gradu na Crnici početkom 20 – og veka podigao Vlada Teokarević, a koja je nakon Drugog svetskog rada prerasla u društveno preduzeće IVTKT „Branko Krsmanović“, zatim Srpskoj fabrici stakla, Cementari u obližnjem Popovcu i fabrici konditorskih proizvoda „Paraćinka“, bio je odredište brojnih porodica, jer je privreda bila u usponu.

Preuzeto sa SAJTA

Promene, u novijoj istoriji su se kao i u većini srpskih gradova odrazile i na privredu Paraćina, pa danas ovaj grad živi zahvaljujući Cementari, koja je u međuvremenu privatizovana, ali i dalje radi, s tim da zapošljava daleko manji broj radnika, te po fabrici bombona „Paraćinka“, koja takođe decenijama ne prekida svoju proizvodnju, ali i jakom privatnom sektoru u oblasti konditorske i prehrambene industrije. A najpre po popularnim „Čokolendu“ i „Bahusu“, sa brendom „Na eks“, fabrici natron vreća „Mondi“, jakom poslovnom sistemu „Mihajlović“, sa raznovrsnim poslovnim jedinicama, kao i po poslovnom sistemu „VJR“, sa kompleksom ugostiteljskih objekata i naravno, po prilično dobro razvijenoj trgovinskoj delatnosti.

Paraćin – turističke atrakcije

Teritorija opštine Paraćin se spušta od Kučajskih planina na istoku, prema Velikoj Moravi na zapadu i ispresecana je tokovima reka Crnice i Grze.

Sam grad leži na 130 metara nadmorske visine, a oko 4 kilometra je udaljeno od reke Velike Morave, dok je smešten na obalama Crnice. Povoljan geografski položaj, prijatna umereno kontinentalna klima, brojne prirodne prednosti, ali i manifestacije koje se tokom čitave godine organizuju u ovoj opštini, čine Paraćin odličnim izborom na turističkoj mapi Srbije.

Izletišta Grza i Sisevac upravo zbog svojih prirodnih lepota i jedinstvene flore i faune, kao i termalnih voda, predstavljaju idealno mesto za odmor tokom vikenda, te se svojom lepotom jednostavno izdvajaju i predstavljaju bisere opštine Paraćin. Oba izletišta nude odlične uslove za boravak i rekreaciju, a raspolažu i odličnim ugostiteljsko – smeštajnim kapacitetima i kvalitetnom kulinarskom ponudom, te nadaleko čuvenom pastrmkom iz obližnjih ribnjaka.

Izletište Sisevac, Paraćin Srbija

Ono što svaki turista ili posetilac Paraćina mora videti je Zavičajni muzej koji svojom stalnom postavkom oslikava bogatu istoriju grada i ovog dela Srbije. A tu je i neolitsko arheološko nalazište u Drenovcu, kao i srednjovekovni manastiri, te Petruška oblast, ali i manastir Pokrova presvete Bogorodice u Lešju, koji pleni jednstvenom arhitekturom i sa čijeg se vidikovca pruža fantastičan pogled na celo Pomoravlje.

Kad je u pitanju manifestacioni turizam, tokom leta i jeseni najbolje je posetiti Paraćin zbog brojnih manifestacija kao što su Art fest, Moto skup, Krstovdanske svečanosti, Međunarodni sajam privrede

Krstovdanske svečanosti organizuju se povodom Dana opštine Paraćin tokom septembra i u okviru te manifestacije neizostavni su: Džez veče, Etno fest i Dečiji karneval, koji ima i više od 600 učesnika iz cele Srbije, kao i veliki koncert na trgu u centru grada, na kome nastupaju najeminetniji muzičari.

Paraćin zanimljivosti

Gastronomsku ponudu Paraćina od nedavno obeležava Vasina torta, autentična poslastica čiji je recept nastao upravo u ovom gradu davne 1908. godine.

Priča kaže da je Vasina torta nastala tada u znak zahvalnosti tašte prema zetu, Vasi Čokrljanu iz Paraćina, koji je svoju suprugu odveo bečkim lekarima, jer je bilo rečeno da porođaj može ugroziti život deteta i žene. Supruga Jelena je donela na svet zdravo dete, a nama je u amanet ostao recept za ovaj klasik srpske kuhinje, tortu u kojoj su kombinovani orasi, bademi, narandža i čokolada. Treba imati na umu da su narandže davne 1908. godine bile pravo malo bogatstvo, zbog čega je ova torta bila dragocenost.

Još jedan veoma poznat kulinarski specijalitet koji dolazi iz ovog grada je i Paraćinski ćevap.

Možda niste znali. ali najpoznatiji Paraćinci, koji su proslavili sebe, svoj rodni grad i svoju struku svakako su akademik dr Toma Živanović, profesor Pravnog fakulteta, tvorac tripartitne teorije krivičnog prava priznate u svetskoj nauci i dr Vićentije Rakić, pedagog, profesor i osnivač Katedre za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Napomena: naslovna fotografija je preuzeta sa SAJTA

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment