Srpska dopunska škola u Atini

by Aleksandra

Neko je iz Srbije u Grčku otišao da bi radio… neko se zaljubio, pa se u toj zemlji venčao i sagradio dom… tek, brojni su Srbi koji žive u Atini, Solunu i drugim gradovima, ali i na mnogim grčkim ostrvima.

Srbi u Grčkoj su okupljeni u okviru različitih udruženja, a mnogi od njih se trude i da svoju decu nauče srpskim običajima, jeziku i kulturi. A u tome im svesrdno pomažu srpske škole, koje se osim u Atini, nalaze i u Volosu i Larisi, zatim u Solunu i na grčkom ostrvu Krit.

Obeležavanje praznika Sveti Sava u srpskoj dopunskoj školi u Atini


Srpska dopunska škola u Atini

Deca uzrasta između 6 i 16 godina imaju pravo da pohađaju ovu školu. Srpska dopunska škola u Atini funkcioniše u okviru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Pomenuto ministarstvo propisuje i specijalni plan i program nastave, a koji je usklađen sa Pravilnikom o izvođenju obrazovno – vaspitnog rada u inostranstvu.

Vrlo je važna informacija da je srpska dopunska škola u Atini potpuno besplatna.

Deca navedenog uzrasta pohađaju časove uglavnom u dane vikenda, a prema programu je predviđeno da to na nedeljnom nivou bude tri školska časa.

Pomenutim Pravilnikom je predviđeno da đaci izučavaju tri predmeta i to kako Srpski jezik, tako i predmete Osnovi kulture srpskog naroda i Moja otadžbina Srbija.

Za sada se nastava organizuje u predgrađu Halandri, gde su trenutno oformljene dve grupe đaka, kao i u Pankratiju i u atinskom predgrađu Iliupolisu.

Kako navodi nastavnica srpskog jezika u ovoj školi, gospođa Biljana Turanjanin Nikolopulos, u toku prethodne godine je nastavu na ove tri lokacije pohađalo ukupno 80 učenika. A prethodne škoske godine je postojala i srpska škola na Glifadi, ali ove godine ona ne funkcioniše, jer nema dovoljno prijavljenih đaka.

Svi učenici koriste udžbenike Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, a koji su posebno napisani upravo za škole, koje funkcionišu u dijaspori.

Tradicionalno učešće srpske dece na krosu RTS – a u Atini


Aktivnosti srpske dece u Grčkoj

Osim uobičajenih školskih aktivnosti, srpska dopunska škola u Atini organizuje i brojne vannastavne aktivnosti.

Jedna od najznačajnijih je priredba, koja se svake godine organizuje 27. januara, a povodom praznika posvećenog Svetom Savi.

Sada već tradicionalno, učenici ove škole uzimaju učešće i u krosu Radio televizije Srbije, koji se organizuje na stadionu sportskog društva Panionios u Atini. Obično tada članovi Saveta roditelja ove škole obezbeđuju i medalje, koje bivaju dodeljene učesnicima.

Takođe se zaposleni u ovoj školi trude da deci omoguće upoznavanje i sa grčkom kulturom i istorijom, pa ih zato često i vode u obilaske arheoloških nalazišta na teritoriji Atine i brojnih muzeja.

PREPORUČUJEMO

1 komentara

Srpska škola u Volosu i Larisi | Grčka i Srbija 11. novembra 2019. - 14:16

[…] grčko – srpske odnose Tamo gde je vreme stalo Kako je jedan Srbin snimio veliki požar u… Srpska dopunska škola u Atini Grčki nacionalni praznik – OHI dan Sveti Dimitrije – zaštitnik Soluna, Sremske i […]

Reply

Leave a Comment