Srpska planinska lepotica

by Aleksandra

Čini se da planina Zlatar ne uspeva i dalje da postane tako poznata kao Zlatibor i Tara, mada za to zaista ne postoji niti jedan valjani razlog. Čak ako smemo da primetimo, ova planina je mnogo interesantnija od svih, možda baš zato što nije u tako velikoj meri eksploatisana u turističkom smislu još uvek.

Zlatar Srbija – opšte informacije

Smeštena u jugo – zapadnom delu naše zemlje, planina Zlatar čini deo Dinarida, odnosno Dinarskog planinskog masiva, te se smatra delom grupe Starovlaško – raških planina, a smeštena je na gotovo idealnoj poziciji – između čak 4 reke, od koji su dve posebno poznate. Osim reke Uvac, na severu, koja je poznata kao stanište beloglavog supa, ova zanimljiva planina je oivičena i rekama: Bistrica, Lim i Mileševka.

Najviši vrh je Velika Krševa i nalazi se na 1 625 metara nadmorske visine.

Kada je u pitanju planina Zlatar, udaljenost od Beograda iznosi oko 280 kilometara, a od Nove Varoši je deli tek nešto manje od 10 kilometara.

Fotografija preuzeta sa SAJTA

Planina Zlatar – zanimljivosti

Sasvim sigurno da je po kanjonu reke Uvac poznata i planina Zlatar, iako mnogi turisti radije biraju Taru i Zlatibor za odmor, ali je u poslednjih nekoliko godina primećen veći broj posetilaca i na ovoj planini.

Kanjon pomenute reke je poznat prvo po meandrima, a zatim i po tome što je stanište izuzetno retke ptice, beloglavog supa, koji je na teritoriji naše zemlje bio gotovo pred istrebljenjem, ali zahvaljujući adekvatnim merama zaštite ove retke vrste, do toga srećom nije došlo.

U slučaju da odlučite da posetite planinu Zlatar zimi, imaćete priliku da uživate na ski stazi Briježđa, koja je zvanično počela sa radom 2010. godine. Sa dužinom od oko 1 200 metara, ova staza se smatra idealnom za rekreativce, a poseduje i žičaru i omanji lift, namenjen početnicima u bavljenju ovim zimskim sportom.

Izuzetno je zanimljiv podatak da se u toku sezone upravo na ovoj stazi organizuje i takozvani Noćni slalom, kada je cela staza osvetljena bakljama, što je posebno interesantno posetiocima.

Ukoliko je Zlatar planina vaš izbor za zimski odmor, najbolje je da se informišete na broj telefona 033 61 242 o stanju staze i o radnom vremenu u periodu kada odlučite da je posetite.

Svi koji boluju od različitih kadiovaskularnih oboljenja ili, pak imaju problema sa povišenim šećerom, te sa krvnim pritiskom će sasvim sigurno da se oporave na ovoj planini, jer je njena klima naročito pogodna za te osobe. Takođe, postoje indicije da boravak na ovoj planini ima blagotvoran uticaj i na osobe koje su malokrvne, te koje imaju povišene vrednosti masti u krvi, ali i na sve one čiji je imunitet slabiji.

Zlatar – šta videti?

Naravno da svako, koga interesuje odlazak na ovu planinu, zanima i šta videti na Zlataru, a moramo priznati da atrakcija ima na pretek, te vam sasvim sigurno neće biti ni malo dosadno.

Sem čuvene reke Uvac, odnosno njenog kanjona, tu je i takođe poznata reka Lim, kao i tri jezera koja su nastala veštačkim putem, a od kojih je najčešće posećivano Zlatarsko.

Srpski manastir Banja, koji datira iz 12 – og veka se nalazi u neposrednoj blizini ove planine, u mestu Priboju.

Ne smemo nikako zaboraviti da pomenemo i podatak da se srpski srednjevekovni manastir Mileševa, u kome je i nadaleko čuvena freska Belog Anđela, takođe nalazi u okolini ove planine. A sama planina Zlatar se može pohvaliti činjenicom da se na njoj nalazi i metoh ovog manastira, koji je sagrađen na Vodenoj poljani i posvećen je Svetim vračevima Kozmi i Damjanu.

U blizini Brodareva, odnosno reke Lim je smešten i manastir Davidovica, čiji je ktitor bio najmlađi sin Vukana Nemanjića, Dmitar, u monaštvu nazvan David, pa otuda potiče i naziv ove Svetinje.


Autor: Tanja Kričković Bajić

Zlatar smeštaj

Iako u turističkom smislu ne spada u red naročito atraktivnih lokacija, u poslednje vreme se to menja, pa se i smeštaj na Zlataru poboljšava.

Uz hotel Panorama Zlatar, u okviru koga se nalazi i zatvoreni bazen i konferencijska sala, ali i nekoliko sportskih terena na otvorenom, tu je i hotel Zlatarski zlatnik, zatim etno dvorište Milikina ravan, na Uvačkom jezeru.

Naravno da se u ponudi nalaze i brojni Zlatar apartmani, a cene smeštaja se smatraju i više nego pristupačnim, kada se uzme u obzir kvalitet ponude.

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment