Tamo gde je vreme stalo

by Aleksandra

Ako krenete put Peloponeza, ovo mesto svakako ne bi trebalo da zaobiđete.

U planinskoj oblasti Arkadija, na oko deset kilometara udaljenosti od mesta Vitine, se nalazi seoce Lasta.

I ne bi ono ni po čemu bilo tako posebno da u njemu ne postoji i kafanica, koja je jedinstvena.


Kafana bez osoblja

Jedini takav objekat u celoj Grčkoj se nalazi u ovom živopsinom seocetu. Naziv ove kafane je vezan za Svetog Đorđa (Καφενείο ο Αη – Γιώργης), a u pitanju je objekat koji ne postoji nigde više u celoj zemlji.

Apsolutno svakom putniku namerniku je dozvoljeno da uđe i da se okrepi… može da popije vodu ili piće koje nađe u frižideru… da spremi sam sebi kafu i odmori se koliko god želi…vrata ove jedinstvene grčke kafane su otvorena svakome.

Jeidnu obavezu koju ima svaki “gost” jeste da sve ostavi onako kako je zatekao, a što znači da mora oprati sudove koje je isprljao i raspremiti sto za kojim je sedeo.

Međutim, nije to samo mesto u kome se putnici mogu okrepiti pre nastavka svog putovanja…

Na zidovima ove kafanice se nalaze stare fotografije mnogih grčkih junaka koji su učestvovali u Ratu za nezavisnost 1821. godine. Gosti mogu videti i oružje koje je u to doba korišćeno, ali i mnoge druge predmete, te pročitati neku od knjiga koje se nalaze u ovom specifičnom kafiću, a koje su mahom vezane upravo za period borbi za nezavisnost Grčke.

Gotovo je sigurno da će svako ko poseti ovo neobično i jedinstveno mesto, uživati. Tim pre što može potražiti i meštane, koji će vrlo rado ispričati priče o istoriji ovog planinskog seoceta na Peloponezu, čiji se malobrojni stanovnici sa ponosom odupiru još uvek modernim vremenima.

Inače je selo Lasta smešteno na 1 070 metara nadmorske visine, a u njemu živi tek nešto više od 50 stanovnika. Nadomak njega se nalazi još manje, ali isto tako živopisno selo, Agridaki, u kome živi tek nekoliko ljudi.

Sem toga, ovo selo je poznato i po manastiru posvećenom Bogorodici Kernitsis. Smatra se da je taj manastir osnovan 1116. godine i to od strane tri brata: Teofilosa, Dimosa i Sinodinosa Perzokolea (Θεόφιλος, Δήμος και Συνοδινός Περτζοκολέας).

Naziv ovog manastira je vezan za srednjevekovni grad, koji je nazvan Kernica (Κερνίτσα), a za koji se veruje da je bio naseljen ranije Slovenima.

Sve do 1940. godine je to bio muški manastir, a od tada je ženski.

Iako to nije zvanično potvrđeno, postoje indiicije da je u ovom manastiru funkcionisala tajna škola za vreme turske okupacije.

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment