Velika Britanija u srcu Atine

by Aleksandra

Jedno od obeležja prestonice Grčke je, sasvim sigurno trg Sintagma i zgrada Parlamenta, sa čuvenim evzonima. A u neposrednoj blizini svih tih znamenitosti Atine se nalazi i jedan od najskupljih hotela u celoj Grčkoj – Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, odnosno hotel Grand Bretanja ili što bismo mi, po srpski rekli, hotel Velika Britanija.

Ne samo da je hotel Grand Bretanja Atina jedan od najskupljih grčkih hotela, nego podaci pokazuju da je on i najskuplji na području celog juga Evrope, a svakako mu luksuza ne nedostaje.

Fotografija je preuzeta sa sajta www.booking.com

Hotel Grand Bretanja Atina

U samom centru glavnog grada Republike Grčke, a dijagonalno od zgrade Parlamenta i svima već dobro poznatih evzona se nalazi hotel Grand Bretanja, koji je trenutno u lancu hotela Meriot, tako da su sve informacije dostupne na oficijalnom sajtu ovog hotelskog lanca.

A ako niste baš raspoloženi da istražujete internet, to smo uradili mi, pa možete jednostavni kliknuti OVDE i otići direktno na sajt.

Istorija hotela Grand Bretanja u Atini

Tek nedugo nakon što je Grčka izborila nezavisnost od turskog okupatora, 1842. godine je jedan od tada izuzetno bogatih Grka sa ostrva Limnos, izvesni Andonis Dimitriju tražio da se na mestu današnjeg hotela sagradi kuća za njega i njegovu porodicu.

Nakon 30 godina je za tadašnjih 800 .000 drahmi tu kuću kupio Efstatios Lambsas i nazvao je onako, kako danas svi poznaju ovaj hotel.

Zanimljivo je da električnu energiju ovaj hotel ima od 1888. godine.

Na dve druge lokacije je 30 – ih godina 20 – og veka otvoren jedan pomoćni smeštajni objekat, koji je funkcionisao u okviru pomenutog hotela, a 20 godina kasnije i drugi.

Fotografija preuzeta sa www.pinterest.com

Na samom početku Drugog svetskog rata i za vreme trajanja Grčko – italijanskog rata, upravo u ovom hotelu se nalazio glavni štab grčke vojske. Silom prilika, u određenom trenutku je hotel Grand Bretanja u Atini koristila i nacistička vojska, a pred kraj rata i britanska.

Godine 2003. je ovaj čuveni grčki hotel potpuno renoviran, a kojom prilikom su maksimalno investitori nastojali da zadrže prvobitan izgled hotela.

Hotel Grand Bretanja sadržaj

Osim fitnes studija i frizerskog salona, hotel Grand Bretanja Atina gostima nudi i mogućnost da koriste unutrašnje i spoljašnje bazene.

Oko 65 kvadratnih metara je površina unutrašnjeg bazena, a on radi tokom cele godine.

Na vrhu samo hotela, odnosno na sedmom spratu se nalazi i čuveni spoljašnji bazen, površine od oko 50 kvadratnih metara, a iz koga se pruža savršen pogled na obližnji Likavitos i mnoge druge znamenitosti Atine. Spoljašnji bazen ovog hotela je otvoren od polovine aprila, pa do polovine ili kraja oktobra, a sve u zavisnosti od aktuelnih vremenskih prilika.

Posebno ističemo da je korišćenje ovog bazena omogućeno isključivo gostima hotela.

Smeštaj u hotelu Grand Bretanja u Atini

Poznato je da važi za jedan od najskupljih hotela, a najpre zbog svoje lokacije, te potom zbog karakteristika smeštaja.

Izuzev 320 soba i apartmana različite strukture i kvadrature, hotel Grand Bretanja u Atini je poznat i po izuzetno velikom apartmanu, koji se nalazi na petom spratu. U pitanju je smeštaj koji je poznat kao predsednički apartman i koji ima površinu od 200 kvadratnih metara. A upravo iz ovog apartmana se pruža, slobodno možemo reći, savršen pogled na atinski Akropolj, ali i na mnoge druge znamenitosti glavnog grada Grčke.

Inače, u okviru 320 smeštajnih jedinica, što soba, što apartmana, gosti mogu birati da li žele da imaju pogled ka dvorištu, ka gradu ili ka obližnjem Akropolju.

Naravno da u zavisnosti od toga i od tipa sobe, odnosno broja gostiju zavisi i cena.

Ukoliko vas zanima koliko košta noćenje u hotelu Grand Bretanja u Atini, možete posetiti ovaj LINK

Hotel Grand Bretanja – restorani i barovi

Ukupno je šest što barova, što restorana, a hotel Grand Bretanja u Atini može da se pohvali i čuvenim Alexander`s Cigar Lounge, kao jednim od najpoznatijih takvih barova u gradu. Osim mogućnosti da uživaju u najpoznatijim cigarama i cigaretama sveta, gosti mogu naručiti i brojna vina, kao i kafe i likere, ali i čajeve i specijalitete iz brojnih kuhinja sveta.

Pored bazena na sedmom spratu, u periodu od aprila do oktobra radi i GB Pool bar & grill, a isključivo se služi jela grčke kuhinje.

Nadaleko čuveni Roof Garden restoran je nešto po čemu je poznat i hotel Grand Bretanja u Atini i sam grad, a dostupna su jela mediteranske kuhinje.

Fotografija preuzeta sa SAJTA

Takođe postoji i zimska bašta, u kojoj se mogu poručiti specijaliteti iz celog sveta, kao i pića i kafe. Još je dostupan i Alexander`s bar, a koji je posebno poznat po izuzetno zanimljivim koktelima. Svakako je moguće naručiti i brojne specijalitete iz celog sveta, ali i mahom alkoholna pića koja su naročito popularna.

Kako rezervisati smeštaj u hotelu Grand Bretanja u Atini?

Jedan od najjednostavnijih načina za rezervaciju sobe ili apartmana u ovom čuvenom atinskom hotelu jeste preko oficijelnog sajta.

Naravno da su sve informacije o ceni i o slobodnim kapacitetima ovog hotela dostupne online.

A ukoliko želite da sa zaposlenima kontaktirate putem telefona, broj je +30 21 0333 0000.

Inače adresa ovog hotela je Vasileos Georgiju broj 1, Trg Sintagma, Atina.


Napomena: naslovna fotografija je preuzeta sa sajta

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment