Veliki korak za grčko – srpske odnose

by Aleksandra

Tek prvi korak koji je načinilo Udruženje „Grci Srbije – – Έλληνες της Σερβίας“ je možda samo naizgled mali, ali je izuzetno značajan za razvoj i unapređivanje grčko – srpskih odnosa.

Zahvaljujući dobroj volji nadležnih u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu Republike Srbije, a prvenstveno sekretaru, gospodinu Slavku Gaku i podsekretaru, gospodinu Igoru Raičeviću, uspostavljena je saradnja sa Osnovnom školom „Skadarlija“, u Beogradu u kojoj će od 18. novembra 2019. godine početi sa radom Grčka osnovna škola.

Direktor OŠ „Skadarlija“, gospođa Mirjana Sloboda i predsednik Udruženja „Grci Srbije – – Έλληνες της Σερβίας“ gospodin Vasilios Proveleggios, u prisustvu Šefa departmana za grčki jezik pri ambasadi Republike Grčke u Srbiji, gospodina Vangelisa Sfirakisa (Βαγγέλης Σφήρακης), su danas, 08. novembra 2019. godine zvanično potpisali Sporazum o saradnji.

U ovom trenutku čak 92 mališana pohađa Grčku školu i uči ne samo grčki jezik, već i istoriju i običaje Grčke. Na taj način deca iz mešovitih brakova, ali i učenici čiji roditelji su poslom vezani za Beograd, a poreklom su iz Grčke, kao i deca čiji su oboje roditelja srpskog porekla, a žele da pohađaju ovu školu, imaju mogućnost da se školuju u zvaničnoj obrazovnoj instituciji Republike Grčke.

S obzirom na to da Grčka škola u Beogradu funkcioniše u okviru Ministarstva prosvete Republike Grčke, to đaci stiču validne diplome o završenim razredima, pa mogu bez ikakvih smetnji da nastave školovanje i u toj zemlji.

Nastava će za zainteresovane mališane uzrasta od 4 do 12 godina biti organizovana u neposrednoj blizini Ambasade Republike Grčke u Beogradu, u učionicama OŠ „Skadarlija“, koja se nalazi u Francuskoj ulici broj 26. Učenici će svakog radnog dana, odnosno u periodu od ponedeljka do petka pohađati po tri školska časa u popodnevnim satima i to od 16:45 do 19h.

A da je ovo tek početak unapređivanja grčko – srpskih odnosa i negovanja grčkog jezika i kulture na području Srbije dokaz je i informacija da će u narednom periodu biti organizovani potpuno besplatni kursevi grčkog jezika, za polaznike različitih nivoa znanja. Četvoromesečni kurs, koji će voditi izvorni govornici grčkog jezika će biti organizovan u prostorijama zgrade Beograđanka, a uskoro će biti objavljeno i više detalja.

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment