Vrnjačka banja – oaza mira i ljubavi

by Aleksandra

Jedno od najstarijih lečilišta na području naše zemlje, Vrnjačka banja iz godine i godinu postaje sve popularnija destinacija ne samo za oporavak i lečenje, već i za odmor i to turista iz celog sveta.

Kao sedište istoimene opštine, Vrnjačka banja se nalazi u centralnom delu Republike Srbije, a teritorijalno pripada Raškom okrugu.

Prema podacima iz poslednjeg popisa stanovništva, oko 30 000 ljudi živi na području ove opštine, dok u samoj banji živi oko 12 hiljada ljudi.

Vrnjačka banja

Osim toga što je idealna za boravak svih onih, koji su pod stresom i žele da se odmore, Vrnjačka banja je poznata i kao lečilište za obolele od šećerne bolesti.

Lekovita voda sa ukupno sedam mineralnih izvora se koristi i za terapije i za piće, a pomaže i obolelima od čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu, odnosno kod oboljenja kako žučne kese, tako isto i žučnih puteva.

Postoje indicije da lekovita voda ove nadaleko čuvene banje ispoljava naročito pozitivne efekte kod oboljenja želudačnog i crevnog trakta, ali i kod bolesti mokraćnih puteva, bubrega i mokraćne bešike.

Budući da je nadvisuje planina Goč, Vrnjačka banja je poznata i po idealnom sastavu vazduha, tako da se svakako preporučuje svima boravak u njoj, a zarad jačanja organizma i oporavka posle traumatičnih stanja.

Vrnjačka banja istorija

Kako pokazuju dostupni istorijski podaci, još su stari Rimljani u periodu od drugog do četvrtog veka znali za lekovite izvore, koji su smešteni u ovom delu Srbije.

Postoje materijalni dokazi o tome da su upravo oni koristili ove lekovite izvore. A nakon legionara pete legije Flavijana, odnosno sedme legije Klaudijana, pripadnici mnogobrojnih romanizovanih plemena i to iz aristokratskog staleža su, takođe znali za blagodati ovih izvora i obilato su ih koristili.

Najstarija turistička organizacija na području Balkana je osnovana upravo ovde i to, sada već daleke 1868. godine. Upravo to vreme se smatra početkom razvoja Vrnjačke banje, kakvom je danas poznajemo.

Čak su i u periodu vladavine Turaka bili korišćeni ovi lekoviti izvori, a srpski knez Miloš Obrenović je na samom početku 19 – og veka dao da se ispita lekovitost izvora u Vrnjačkoj banji. Iako se došlo do zaključka da se radi o naročito lekovitoj vodi, tek kasnije se počelo sa njihovom eksploatacijom.

Upravo te 1868. godine je Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo – vruće vode u Vrnjcima počelo sa radom, posle čega je prvo izrađeno kupatilo, a kasnije i brojni drugi objekti.

A kako navode podaci, zvanično je istorija Vrnjačke banje kao lečilišta počela 1869. godine, kada je otvorena i prva sezona.

Kasnije je naša država preuzela brigu o ovom lečilištu, a tadašnji namesnik kralja Aleksandra Obrenovića je upravo ovde izgradio svoju kuću, što je današnji dom Jovana Belimarkovića, posle čega počinje ubrzani razvoj, sada već poznatijeg lečilišta.

Sve do I svetskog rata je Vrnjačka banja primala veliki broj gostiju, da bi kasnije njen turistički razvoj malo stagnirao.

Tek nakon Drugog svetskog rata ona doživljava ekspanziju, ali u tom smislu što brojni ranjenici bivaju tu poslati na lečenje od strane države, mada je tada bio primetan pad u kvalitetu usluge i smeštaja.

Praktično govoreći, od šezdesetih godina prošlog veka se banja počinje razvijati, a povećava se i broj posetilaca iz godine u godinu.

Danas je Vrnjačka banja jedno od najpoznatijih lečilišta, ne samo u Srbiji, već i u regionu, a postala je poznata i po međunarodnom karnevalu, ali i po mnogim drugim manifestacijama i atrakcijama.

Vrnjačka banja – gde se nalazi

Od glavnog grada Republike Srbije je Vrnjačka banja udaljena tek oko 200 kilometara. Prvi najbliži grad je Trstenik, koji se nalazi na svega 7 kilometara udaljenosti, a od Kraljeva je deli tek nešto više od 25 kilometara.

Teritorijalno, ona pripada Raškom okrugu, koji se nalazi u centralnom delu naše zemlje, a osim po lekovitim izvorima, poznata je i kao vazdušna banja. Razlog za to jeste Vrnjačka banja i okolina, koju osim Zapadne Morave, čini i planina Goč sa nadmorskom visinom od 1 216 metara.

Najjednostavnije je do Vrnjačke banje iz pravca Beograda doći preko Kraljeva, a za šta je potrebno oko 3 sata vožnje.

Vrnjačka banja zanimljivosti

Kada se pomene Vrnjačka banja, zanimljivosti vezane za nju su brojne, a pored ostalih najpoznatiji je takozvani vrabac Gočko.

Smešten u samom centru šetališta, jedan od najznačajnijih simbola ovog lečilišta, pored koga se rado slikaju gotovo svi posetioci banje, se tu nalazi od 1990. godine. Zapravo je Gočko Vrnjačka banja bio maskota manifestacije Igre bez granica, koja je te godine upravo ovde održana. Simboličan je i naziv ovog vrapca, a po obližnjoj planini Goč, koja nadvisuje pomenuto lečilište.

Obale omanje Vrnjačke reke spajaju brojni mostići, među kojima je svakako najznačajniji onaj, koji je slavu stekao zahvaljujući pesmi Desanke Maksimović.

Most ljubavi Vrnjačka banja je postao naročito poznat simbol, pošto je čuvena srpska pesnikinja čula priču meštana o ljubavi između srpskog oficira Relje i učiteljice Nade. Sve to je poslužilo Vrnjčanima da naprave svojevrsnu turističku atrakciju, te da na taj način proslave ljubav.

Priča navodi da je pomenuti oficir otišao u borbu na Solunski front, a ostavio je svoju verenicu da ga čeka. Svakoga dana u dogovoreno vreme je ova učiteljica odlazila na most, koji je bio mesto njihovih susreta, čak i kada je izgledalo da nada ne postoji i da se njen verenik neće vratiti. Saznala je da Relja nije ni bio ranjen, niti je poginuo, već da se ne vraća zato što je zaboravio svoju verenicu i oženio devojku iz Grčke.

Kako stariji meštani Vrnjačke banje navode, Nada je nedugo zatim preminula, a ostala je legenda o njenoj velikoj ljubavi i patnji. Veruje se da svako ko na ogradu ovog mosta zakači katanac sa imenom drage osobe i ključić zatim baci u Vrnjačku reku, nema razloga da brine, jer će njegova ljubav trajati doveka.

Vrnjačka banja – izleti

Ukoliko vas interesuje Vrnjačka banja i izleti u njenoj okolini, budite spremni da upoznate neke od najvećih znamenitosti ovog dela Srbije.

Pored mogućnosti da posetite manastir Žiču, koja se nalazi nadomak Kraljeva, možete da se upoznate i sa brojnim drugim svetinjama, koje su predstavnici Moravske i Raške škole srpske arhitekture.

U neposrednoj blizini ovog lečilišta se, osim manastira Ljubostinja i Studenica, nalaze i manastiri Gradac i Đurđevi stupovi, kao i manastir Sopoćani.

Za ljubitelje ribolova se preporučuje obilazak reke Zapadne Morave, a u neposrednoj blizini Vrnjačke banje se nalazi i planina Goč, kao i mnoge druge atrakcije, tako da vam sigurno neće biti dosadno prilikom boravka u ovom lečilištu.

Vrnjačka banja dešavanja

Mora se priznati da kada je u pitanju Vrnjačka banja, dešavanja su jedna od njenih specifičnosti, uzevši u obzir da se u toku godine osim brojnih turnira u različitim sportskim disciplinama, organizuju i smotre folklora, ali i brojni festivali, manifestacije i koncerti.

Sasvim sigurno da je, sada već tradicionalni međunarodni Vrnjački karneval jedna od manifestacija koja je proslavila i ovu banju, ali i celu Srbiju.

Praktikuje se da u toku jula meseca bude organizovan taj poznati događaj i to baš one sedmice, koja je vezana za 14 – ti juli, kada je počelo sa radom Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo – vruće vode u Vrnjcima, a koje se smatra prvom balkanskom turističkom organizacijom.

U to vreme se cela Vrnjačka banja transformiše, a posetiocima su na raspolaganju brojne zabavne aktivnosti. Upravo je Vrnjački karneval od strane Turističke organizacije Srbije proglašen okarakterisan kao najbolja turistička manifestacija, tako da je i dobitnik prestižne nagrade Turistički cvet.

Od nedavno je Most ljubavi u Vrnjačkoj banji domaćin izuzetno zanimljive manifestacije, odnosno takmičenja u najdužem poljupcu. Svake godine, 14 – og februara se organizuje ovo takmičenje.

Vrnjačka banja hoteli

S obzirom na to da se radi o jednoj od najatraktivnijih destinacija, kada je u pitanju Vrnjačka banja, hoteli različite kategorizacije su u njoj brojni. Naravno da je jedan od najpoznatijih hotel “Breza”, zatim hotel “Merkur”, a sasvim sigurno najatraktivniji jeste “Solaris Resort”.

Gotovo svi hoteli više kategorizacije u ovoj banji gostima nude i mogućnost korišćenja bazena, a mnogi od njih imaju i spa centre. Gostima su na raspolaganju brojne masaže, te mogućnost korišćenja sauna, đakuzi kada i brojnih drugih atrakcija koje Vrnjačka banja spa može da ponudi.

Izuzev hotela, postoji mogućnost smeštaja i u sobama, odnosno apartmanima.

Svakako da se cene smeštaja u Vrnjačkoj banji razlikuju u odnosu na to da li su gosti zainteresovani za boravak u hotelima ili apartmanima, odnosno sobama, koje se nalaze u kućama ljubaznih Vrnjčana. Isto tako na cenu ima uticaja i period boravka, a gotovo svi apartmani u Vrnjačkoj banji, odnosno hoteli imaju i svoje web prezentacije, na kojima je moguće pronaći sve potrebne informacije.

Vrnjačka banja cene smeštaja

Sasvim je očekivano da sve koje zanima boravak u ovom lečilištu interesuju i cene smeštaja. A samim tim što su brojne smeštajne jedinice u ponudi, vrlo je teško navesti precizne informacije o tome.

Ono što bi gosti ove čuvene banje u Srbiji trebalo da znaju jeste da mnogi hoteli u Vrnjačkoj banji nude i specijalno osmišljene pakete svojim gostima, koji su i znatno povoljniji.

Naravno da je cena boravka u sobama i apartmanima niža, a dobra vest je to što gotovo svi domaćini nastoje da zainteresovanima ponude mogućnost i da se preko interneta o svemu tome informišu. Naime, skoro svi hoteli i apartmani u Vrnjačkoj banji se mogu pronaći na internetu, a ukoliko nije precizno navedena cena smeštaja, ostavljen je broj telefona za kontakt, tako da zainteresovani imaju mogućnost da se na taj način raspitaju o svemu što ih interesuje.

*Sve fotografije su preuzete sa zvaničnog sajta Turističke organizacije Vrnjačka banja http://www.vrnjackabanja.co.rs/srpski/

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment