Grčka je mnogo više od toga…

by Aleksandra

Kada se pominje Grčka, obično je prva asocijacija turizam, zatim demokratija, te grčka ostrva i naravno nezaobilazna grčka hrana, a za Srbe je to uglavnom prva asocijacija na giros, tzatziki i grčku salatu, kao i na fetu, maslinovo ulje i masline.

Međutim, Grčka je mnogo više od svega toga...

Ipak, postoje brojni podaci sa kojima čak ni mnogi Grci nisu upoznati, a koji sasvim sigurno utiču na to da na svoju zemlju zaista treba da budu ponosni.

Tako na primer postoji podatak da upravo u Grčkoj tokom zime svoje stanište ima preko 100 000 ptica, koje inače borave na području Azije i Severne Evrope.

Blizu 3 hiljade godina je grčki jezik prisutan, odnosno živ, tako da se iz tog razloga i smatra da je to zaista jedan od najstarijih jezika na celom svetu.

Postoje podaci i materijalni dokazi da je na području današnje prestonice Grčke narod obitavao još pre oko 7 000 godina, pa slobodno možemo da kažemo da je jedno od najstarijih ljudskih naselja na tlu cele Evrope bilo upravo na prostoru današnje Atine.

S obzirom na to da je veći deo ove zemlje okružen morem, zanimljivo je da u celoj Grčkoj ne postoji apsolutno nijedan rečni tok koji je plovan, a oko 70 procenata celokupne teritorije zemljeje pod planinama.

U skladu sa dostupnim podacima, na teritoriji cele zemlje od 365 dana u godini, njih 250 je sunčano, što kada se preračuna u sate podrazumeva čak 6 hiljada sati sunčanih u toku samo jedne godine.

Po ukupnoj proizvodnji maslinovog ulja Grčka se nalazi na visokom trećem mestu u celom svetu. A isto tako je interesantna informacija i da u određenim delovima zemlje postoje stabla maslina koja datiraju još od pre čak osam vekova.

Danas, mnogi koji uče grčki se trude da nauče i alfavito, odnosno da se upoznaju sa ortografijom, a interesantan podatak jeste da je do polovine prošlog veka pismenost stanovništva Grčke bila tek 30 procenata. Srećom, danas je taj broj znatno povećan, pa dostupni podaci pokazuju da je čak 95 procenata stanovništva pismeno.

Smatra se da u celom svetu grčki jezik koristi više od 12 miliona ljudi. Zapravo oko 10 miliona njih se služi ovim jezikom na području cele Grčke, na Kipru oko milion i preostali milion ljudi koji se koriste u svetu grčkim jezikom žive u najvećim centrima grčke dijaspore na području Australije, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja koje pripadaju Evropskoj Uniji.

Tokom 19 – og veka je zabeleženo da je na području današnje Atine živelo tek oko 7 hiljada. Danas je međutim situacija potpuno drugačija, pa čak polovina ukupnog broja stanovnika Grčke živi u Atini i to njih preko pet miliona.

Na visokom prvom mestu se upravo nalazi Grčka u celom svetu i to po trgovini morskim sunđerima.

Zanimljiv je i podatak da Evropska trgovačka flota brodova uključuje čak 70 procenata njih iz Grčke, a trenutno aktuelni zakon podrazumeva da dve trećine članova cele posade jednog trgovačkog broda mora posedovati državljanstvo Republike Grčke.

Ostrvo Folegandros

Iako se vrlo često može pročitati podatak da na području ove zemlje postoji blizu čak 2 000, što većih, što manjih ostrva, svega 170 njih je trenutno naseljeno.

Na području Stare Grčke je stanovništvo, sa današnjeg aspekta prilično rano umiralo, pa je ta granica bila 45 godina za muškarce, a svega 36 za žene. Međutim, kasnije se situacija potpuno promenila, pa je sada na visokom 26 – om mestu u celom svetu upravo Republika Grčka, koja je okarakterisana kao zemlja sa najdužim očekivanim životnim vekom, a procene su da je to 77 godina za muškarce i 82 za žene.

PREPORUČUJEMO

1 komentara

Grčki vašar – čuveni panigiri | Grčka i Srbija 12. juna 2019. - 13:05

[…] сами, било са породицом и пријатељима. Међутим грчко лето није само плажа, море и […]

Reply

Leave a Comment