I Srbija ima prašumu

. Zanimljivosti

Zvuči možda neverovatno, ali na području naše zemlje postoji opšti rezervat prirode, koji se nalazi pod zaštitom, a ima prašumski karakter.

Prašuma Vinatovača – opšte informacije

Nadomak čuvenog vodopada Lisine ili Veliki buk, a na području istočne Srbije se nalazi jedina prašuma u našoj zemlji. Zvanično ona pripada regionu, koji je poznat kao Gornja Resava, a nalazi se nadomak čuvenih Kučajskih planina.

S obzirom na to da nije u turističkom smislu posebno eksploatisana, jedina prašuma u Srbiji nije baš tako lako dostupna. Obično je posećuju studenti Šumarskog fakulteta, a za to im je potrebna dozvola od zvaničnih institucija.

Ukoliko odlučite da posetite ovu prašumu, potrebno je da odete do mesta Despotovac, a zatim da krenete u pravcu vodopada Lisine. U samom srcu Kučajskih planina, koje se protežu u dužini od 40 kilometara je smeštena ova prašuma. Trebalo bi da znate i to da je prašuma Vinatovača od Despotovca udaljena oko 15 kilometara, te da do nje vodi makadam u tom delu puta.

Opšti rezervat prirode Vinatovača

U nadležnosti preduzeća “Srbijašume” se nalazi zaštita svih rezervata prirode na području Republike Srbije. A konkretno, opštim rezervatom prirode Vinatovača upravlja šumsko gazdinstvo iz Despotovca, koje nosi naziv „Južni Kučaj“.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu pomenutog preduzeća, opšti rezervat prirode Vinatovača zvanično pripada katastarskoj opštini Strmosten.

Primarno je ovo područje stavljeno pod zaštitu kako bi izuzetno retka biljna vrsta bila očuvana. U pitanju je vrsta bukve, a za čija stabla se procenjuje da su stara više od dve stotine godina.

Kako ljudska ruka toliko dugo nije kročila u ovo područje, tako su brojna stabla uspela da dostignu visinu od preko 40 metara.

Potok Vinatovača, koji se dalje uliva u reku Resavu, protiče kroz ovu prašumu.

Ukoliko budete te sreće da vam se ukaže prilika da posetite ovo jedinstveno i zanimljivo mesto u Srbiji, nemojte biti iznenađeni ako primetite i neke specifične biljne i životinjske vrste, jer je to i njihovo stanište.

A da biste situaciji da upoznate ovaj jedinstveni fenomen u Srbiji, morate se zvanično obratiti nadležnima u Zavodu za zaštitu prirode. Imajte na umu da je seča stabala strogo zabranjena, a da bi prašuma Vinatovača sačuvana, strogo je zabranjeno i brati bilje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *