Ma kakva Leptokarija…

by Aleksandra

Neko će reći najgore i najjeftinije letovalište u Grčkoj… a opet, ima i onih kojima je upravo Leptokarija svake godine izbor za letovanje.

I ko je u pravu, pitamo se? Paaaa… i jedni i drugi, ako ćemo iskreno.

Šalu na stranu, onaj ko je jednom otišao i imao velika očekivanja, pa se razočarao, gotovo sigurno neće poželeti da poseti ovo letovalište podno čuvene planine Olimp, koje je ujedno i relativno blizu Soluna. A onaj ko je prvi put otišao u Leptokariju, kada je imala samo jedan hotel i tek po neku kuću sa sobama za izdavanje, pa odlučio posle desetak godina da je poseti opet, bez ikakvih preteranih očeikvanja, spada u red onih turista koji biraju upravo ovu destinaciju svake godine. Ako tome dodate i domaćine, koji su toliko gostoljubivi, da prosto imate utisak kao da ste zaista kod svoje kuće, sasvim je jasno zbog čega je upravo Leptokarija njihov izbor.

Ipak, nećemo ovaj tekst koristiti da ubeđujemo ni jedne ni druge da su u pravu, odnosno da nisu u pravu, već ćemo se potruditi da ovaj živopisni ghradić predstavimo što realnije.

Vila Atrium, Leptokarija

Leptokarija – opšte informacije

Na obalama Egeja, a baš podno planine Olimp, ugnezdilo se ovo mesto. Teritorijalno pripada okrugu Pijerija, odnosno opštini Dion Olimp. Među turistima iz Srbije je celo ovo područje poznato kao Olimpska regija, a nikako Olimpijska, kako se neretko može čuti.

Glavni grad Makedonije, Solun je od Leptokarije udaljen tek oko 90 kilometara, a na 15 – ak minuta vožnje automobilom, odnosno samo jednu stanicu voza koji saobraća na relaciji Solun – Atina je letovalište Nei Pori, u čijoj se blizini nalazi i čuvena plaža Skotina.

Od Paralije je mesto udaljeno oko 30 kilometara, a od gradića Katerini oko 25, dok je potrebno preći tek oko 8 kilometara da biste stigli u živopisno grčko selo, Litohoro.

Plaže u Leptokariji

Prvo što se pominje kao negativnost kada je u pitanju Leptokarija jeste plaža u mestu. Međutim, realnog razloga za to zapravo nema, ako ste svesni činjenice da nećete letovati na Karibima, već u malom mestu podno Olimpa.

Dakle, plaža u Leptokariji je na prvom mestu izuzetno prostrana i duga oko 6 kilometara, a sasvim dovoljno je i široka da ima mesta za veliki broj turista koji posećuje ovo letovalište.

Ono što mnogima smeta jeste donekle nezgodan ulaz u vodu, pošto se na većem delu plaže nalazi kamenje, koje se kreće od izuzetno sitnog, pa do prilično krupnog i nezgodnog, ako ćemo iskreno. Naravno, da i za to postoji rešenje ako želite da ga nađete. Prvo jeste da prošetate do obližnje prodavnice, od kojih se mnoge nalaze vrlo blizu plaže i da za 5 do 10 evra kupite patike za vodu, naravno ukoliko ih već nemate. A drugo rešenje jeste da se kupate ispred Cafe bara Tresor, jer je jedino tamo adekvatan ulaz u vodu, oko koga su se svojski potrudili vlasnici tog lokala, koji ujedno govore i srpski, tako da će vam bez sumnje biti i više nego prijatno. Posmatrano iz pravca glavne ulice, ovaj kafić se nalazi bliže delu mesta prema kampu i putu za čuveni market Lidl, ali ako se ne snađete lako, možete potražiti sve potrebne informacije na FB stranici kafića OVDE

Leptokarija – smeštaj

Kako bi bilo lepo da je smeštaj u Leptokariji zaista onoliko jeftin koliko to predstavljaju mnogi, koji nisu baš ljubitelji ovog letovališta?

Zapravo se ništa posebno ne razlikuju cene smeštaja u Leptokariji u odnosu na mnoga druga mesta u tom delu Grčke.

Osim mogućnosti da uplatite aranžman preko neke turističke agencije, možete i direktno kontaktirati vlasnike i to najbolje preko sajta www.grckainfo.com na kome je, ujedno i najveća ponuda smeštaja za Olimpsku regiju, ali i mnoge druge delove Grčke.

U suštini, hoteli u Leptokariji, kao i apartmani, ali i apartmani sa bazenom su zaista brojni, pa ćemo ovom prilikom pomenuti samo one za koje možemo sa sigurnošću da tvrdimo da nude odličan kvalitet za izuzetno pristojnu cenu. Osim vile Atrium i Oneiro studios, tu je i hotel Dafni Plus, kao i vila Astarti i mnoge druge.

Astarti Studio, Leptokarija

Naravno da ne možemo da ne pomenemo ni hotel Olympus Grand Resort, nekada poznat kao hotel Olimpian Bay Leptokarija, koji je kategorisan kao smeštaj sa 4 zvezdice. Sve informacije o ovom izuzetno dobro posećenom i kvalitetnom smeštajnom objektu ćete pronaći na zvaničnoj web prezentaciji hotela Bomo Olympus Grand Resort

Kupovina u Leptokariji

Mnogi naši turisti vole da pitaju da li postoji Lidl u Leptokariji, kakva je snabdevenost, da li ima dovoljno marketa i slično?

Ono što možda iznenađuje jeste činjenica da u ovom letovalištu postoji i prilično prostran market iz nemačkog lanca Lidl, ali i grčki Masutis, kao i još nekoliko manjih, privatnih supermarketa. Takođe postoji i sasvim dovovljno drugih prodavnica.

Osim mesare, prisutne su i odlično snabdevene pekare, ali i prodavnice voća i povrća, kao i suvenirnice. Naravno da ima sasvim dovoljno i butika, kao i prodavnica robe široke potrošnje, s tim što su cene svakako više nego u obližnjem Solunu, pa čak i Paraliji, te se za neki veći šoping svakako savetuje da ih obavite ili u glavnom gradu Makedonije ili u jednom od najposećenijih letovališta od strane srpskih turista, a koje je poznato po izuzetno povoljnim cenama krzna, na primer.

U svakom slučaju, u Leptokariji vam neće ništa nedostajati, jer apsolutno svega ima za pristojan odmor.

Da napomenemo i to da postoje i apoteke, ali i lekarske ambulante, a većina lekara ili medicinskog osoblja u ovom mestu govore naš jezik, tako da je sporazumevanje olakšano.

Leptokarija izleti

Postoji velika mogućnost za upoznavanje okoline, ukoliko se odlučite za letovanje u Leptokariji, jer ona može biti zaista odlična baza.

Pored mogućnosti da posetite Solun i Paraliju, nemojte zaobići ni Litohoro, kao ni Nei Pori. Ne tako naročito mnogo udaljen je i gradić Katerini, kao i Larisa, a ne bi trebalo propustiti ni priliku da se barem jedan dan okupate na nadaleko poznatoj plaži Skotina, koja se nalazi na potezu između ovog mesta i susednog Nei Porija.

Umesto zaključka

Bez želje da bilo koje letovalište favorizujemo ili, pak potpuno ocrnimo, moramo reći da apsolutno ništa ne fali nijednom turisti koji se odluči za letovanje u Leptokariji. Naravno, pod uslovom da ne očekuje da dobije uslove kao da boravi, recimo na Maldivima ili Karibima.

Dakle, mirno, omanje letovalište, prilično čisto i lepo uređeno… odlično snabdeveno… vrlo dobro povezano saobraćajno sa našom zemljom i ostalim delovima Grčke… ponuda ugostiteljskih objekata je na odličnom nivou… plaža je čiosta i na njoj će svako pronaći deo koji je baš po njegovoj meri.

Već smo pomenuli taj famozni ulazak u vodu i kamenje, te objasnili vrlo detaljno kako taj problem može da bude rešen, samo ako želite.

Ali ono što zaista može da se navede kao obeležje ovog letovališta jesu ljudi, koji su izuzetno ljubazni. Nemojte da vas začudi ako svako jutro u pekari, u kojoj kupujete samo hleb, recimo, Grci vašoj deci poklone komad nekog peciva ili slatkiš… odnosno ako u kafiću, kao nekome ko dolazi svaki dan, samo na vaš sto stave tanjir sa svežim voćem… ili ako u poslastičarnici, uz sve što ste pazarili dobijete i jedan kolač na poklon, eto tek da probate, jer njega niste tom prilikom kupili. Ili ako odete da pojedete giros kod čuvenog Nikosa, koji se nalazi pri dnu glavne ulice, a njegova ljubazna supruga vas pozdravi na čistom srpskom i pita vas kako ste, pa se potrudi da vas ama baš sve razume, iako nije Grkinja.

Ekati Beach Bar, Leptokarija

Imalo bi tu još mnogo šta da se priča, ali jedno je sigurno: Grci su poznati kao izuzetno gostoljubivi prema Srbima, a stanovnici Leptokarije su odličan pokazatelj te bratske ljubavi i u ovom mestu se sasvim sigurno nećete osećati kao stranac, pod uslovom da i vi kao turista, pokažete poštovanje prema domaćinima.

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment