Grčka u srcu Šumadije

by Aleksandra

Ljubav između grčkog i srpskog naroda je pokazana i dokazana na mnogo načina do sada… postoje priče koje svi manje ili više znamo o toj temi, ali i one koje predstavljaju lično iskustvo svakoga od nas.

A u to smo imali prilike da se uverimo i 22. februara 2019. godine u nekadašnjoj prestonici Srbije, Kragujevcu.

Zahvaljujući Građanskoj stranci Grka Srbije je u srcu Šumadije, puno Srba zaigralo uz zvuke sirtakija, ali i čuvenih grčkih pesama koje gotovo svi naši ljudi znaju, iako ne govore grčki.

Grčko veče je prvi put u tom gradu organizovano od strane Gradskog odbora Građanske stranke Grka Srbije za grad Kragujevac, a domaćini su zaista vodili računa o svakom detalju.

Pored neprevaziđenog buzukiste, bili su tu i gosti iz Turističke organizacije Leptokarije, ali i brojni Kragujevčani. Međutim, nisu samo stanovnici tog grada imali prilike da uživaju uz zvuke grčke muzike, već je tu bilo i gostiju iz Jagodine, Leskovca, Beograda, Čačka i Niša, ali i iz mnogih drugih gradova.

Leskovčanka Ivana Petrović je bila još jedan od gostiju i tom prilikom je predstavila svoju knjigu Jezičara, koja je interesantna upravo po tome što je napisana na dijalektu kraja iz koga je čuveni Šurda.

Vrlo brzo nakon toga su domaćini odabrali Šurdu večeri, koji je svojim igračkim umećem pokazao koliko voli grčku muziku, te je bio nagrađen diplomom i šeširom… istim onakvim kakav je nosio i pravi Šurda, odnosno naš glumac Ljubiša Samardžić u seriji Vruć vetar. Nagrade su dodeljene i za najveseli sto i za najveselijeg gosta.

Sem uz zvuke buzukija, gosti su uživali iz uz čuveno grčko pivo i domaće vino, a kragujevački restoran Gradski kvart se pobrinuo da ponudi grčki giros, ali i keftedes i suvlaki, te nezaobilaznu grčku salatu. Na meniju su bile i butkice, kao i srpsko predjelo i jagnjetina u mleku, a od poslastica baklava.

Pored nezvanične himne grčko – srpskog prijateljstva Min mu timonis matia mou (Μην μου θυμώνεις μάτια μου), čuli su se i stihovi pesme Sagapao jati ise orea (Σ’αγαπάω γιατί είσαι ωραία), ali i Maria me ta kitrina (Μαρία με τα κίτρινα) i mnogih drugih. A sjajni buzukista je pokazao svoje umeće i kroz operske arije, ali i nekoliko ruskih pesama koje su isto bile na repertoaru, dok je gost iz Grčke otpevao pesmu Đurđevdan.

Rezervacije za PRVO GRČKO VEČE U KRAGUJEVCU su zaista planule, pa svi oni koji se nisu javili na vreme imaju isto pitanje: kada će biti ponovo organizovano? A nadležni u Građanskoj stranci Grka Srbije odgovaraju: Čim budemo odredili datum za sledeće Grčko veče, objavljujemo na našoj FB stranici, ali se nadamo da će to biti vrlo brzo!

Do sledećeg puta, uživajte uz zvuke buzukija, a OVDE pogledajte kako je bilo u Kragujevcu…

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment