Hios – ostrvo divljih lala

by Aleksandra

Osim po čuvenom ratu raketama, koje je jedinstveno na prostoru cele Grčke, a odvija se u doba Uskrsa, ostrvo Hios je poznato i po uzgoju mastike, ali i divljih samoniklih lala, dok njegovi stanovnici gaje i limun, badem i mandarine, kao i masline.

Ostrvo Hios

Smešteno u Egejskom moru, sa površinom od oko 850 kvadratnih kilometara, ostrvo Hios Grčka se nalazi na petom mestu po veličini. U njegovoj neposrednoj blizini su ostrva Samos i Lezbos, a tek oko 7 kilometara ga deli od obala susedne Turske.

Zanimljivo je pomenuti da postoji i aerodrom na ostrvu Hios, a nešto više od 25 hiljada ljudi, to jest polovina ukupnog stanovništva ostrva živi u glavnom gradu, koji nosi istovetan naziv.

Mnogi srpski turisti nisu u velikoj meri još uvek otkrili ovo ostrvo, ali za sve ima vremena.

Preko 200 kilometara obale ga čini naročito interesantnim, a karakterišu ga brojne divlje plaže, kao i planinski delovi.

Pored pomenutog ostrva u njegovom sastavu se nalaze i dva omanja ostrva u blizini i to Inuses i ostrvo Psara.

Iako je u pitanju prilično brdovito ostrvo, vulkanskog porekla, saobraćajno su sva mesta posebno dobro povezana.

Naravno da je i snabdevenost na ostrvu odlična, a sve je veći broj i smeštajnih objekata, ali i turističkih agencija iz Srbije koje organizuju ture u toku sezone.

Na svakom koraku ovoga interesantnog ostrva ćete pronaći prodavnice u kojima možete pazariti originalnu mastiku sa Hiosa, a ona se gaji najviše na jugu i to prvenstveno u mestu Pirgi. Osim za pića, mastika se koristi i za pripremu različitih slatkiša i jela, koje bi svakako trebalo probati.

Kada se pominje ostrvo Hios Grčka, ne može se ne navesti informacija da postoje teorije da je čuveni Homer upravo tu rođen. Iako i za neka druga mesta u Grčkoj postoji takav podatak, na Hiosu se može naći i takozvani Homerov kamen, gde se veruje da je on okupljao učenike i držao im predavanja.

Grad Hios

Najveće pristanište na ostrvu se nalazi u glavnom gradu, a u njegovoj neposrednoj blizini su smeštene i brojne taverne, ali i kafići i prodavnice.

Cene na ostrvu Hios nisu tako naročito visoke, uzevši u obzir da je poznato da grčka ostrva važe za posebno skupe destinacije.

Specifično je to što je noćni život posebno u glavnom gradu naročito dobro osmišljen, tako da postoji veliki broj kafića i ugostiteljskih objekata u kojima muzika traje do kasnih noćnih sati.

Ne zaboravite da probate i čuveno vino sa Hiosa, ali i lokalne specijalitete, te svakako mastiku.

Ulice u glavnom gradu su prepune turista tokom sezone, a neke od njih su posebno strme, pa se zato preporučuje ići ili pešice ili iznajmiti motor, odnosno skuter.

Ukoliko posetite grad Hios, nemojte zaobići i tvrđavu, u okviru koje se nalazi danas crkva posvećena Svetom Đorđu, a ranije katolička crkva, pa džamija. U sklopu tvrđave se nalazi i muzej, a valjalo bi da posetite i Arheološki muzej, te da vidite čuvenu statuu grčke boginje Nike.

Pomorski muzej, kao i vizantijski se takođe nalaze u ovom gradu, a zanimljivo je pomenuti i to da je ostrvo Hios, odnosno glavni grad poznat po biblioteci, koja broji preko 130 000 knjiga, te važi za jednu od najvećih u celoj zemlji.

Interesantna je naravno i arhitektura ovog grada, ali i celog ostrva, kao i brojne fontane i spomenici koji se u njemu nalaze.

Što se tiče snabdevenosti, brojni su i supermarketi, ali i radnje koje prodaju robu široke potrošnje, kao i brendirane prodavnice. Naravno da postoje u gradu i apoteke, lekari, kao i mesare i mnoge druge prodavnice, odnosno sve što je turistima potrebno za nesmetani odmor.

Manastiri i crkve na ostrvu Hios

Ne mogu se na jednom mestu nabrojati sve crkve i manastiri, koji se na ovom ostrvu nalaze, jer koji god deo da obiđete, imaćete priliku da uživate u nekoj od Svetinja i njihovoj arhitekturi.

Nedaleko od grada Hiosa se nalazi ženski manastir Panagija Voitija, kao i ženski manastir Ajos Konstantinos.

Zanimljivo je pomenuti da manastir sa početka 17 veka, Aji Anagiri predstavlja utehu za mnoge mentalno obolele. Legenda vezana za ovaj manastir kazuje da je u svakom trenutku u njemu bilo ukupno 28 monahinja, a da čak i kada ih je bilo više, neka od njih bi preminula, da bi ih ostalo upravo 28, mada se ne zna zbog čega je baš taj broj u pitanju.

Mauzolej posvećen ljudima koje su Turci 1822. godine usmrtili se i danas nalazi u manastiru Sveti Mina, koji se nalazi takođe na ovom ostrvu.

A ostrvo Hios je poznato i po manastiru iz 14 – og veka, a za koje se vezuje legenda o Svetom arhangelu Mihailu. Postoji i manastir posvećen Svetoj Matroni, koji potiče iz druge polovine 15 – og veka.

Kada se krenem u pravcu jugozapada, na oko 5 kilometara udaljenosti od glavnog grada se nalazi mesto u kome su nekad obitavali kraljevi. Sve do izuzetno velikog zemljotresa, koji je ostrvo Hios Grčka zadesio 1881. je ovo mesto postojalo, a danas je tu svega nekoliko kuća i crkva posvećena Svetom Đorđu.

Inače, na ovom ostrvu postoji i nekoliko crkava iz 12 – og ili 13 – og veka, pa čak i gradić Emporio, u kome su pronađeni materijalni ostaci, koji datiraju još iz perioda bronzanog doba.

Naravno treba pomenuti i manastir Nea Moni, ali i crkvu posvećenu Svetom Isidoru, koji je stradao za hrišćanstvo. Interesantno je da postoji legenda da je na dan stradanja Svetog Isidora drveće na ostrvu zaplakalo, a da su upravo te suze ono što se smatra mastihom.

Hios plaže

Ne samo da je poznato po mastihi, bademu i divljim lalama, te brojnim crkvama i manastirima, već je ostrvo Hios poznato i po velikom broju plaža. Mnoge od njih su neuređene, pa su samim tim još i interesantnije.

Svakako da je najviše posećena, ali i najviše poznata plaža Mavro Gialos, a na kojoj je prisutan pesak i kamenčići tamnije boje, s tim da postoje i delovi na kojima ima nešto krupnijeg kamenja.

Postoje brojne plaže koje nemaju nikakav naziv, a na koje ćete svakako naići ako budete obilazili ovo interesantno grčko ostrvo.

Trebalo bi svakako pomenuti plaže Glari, Tagma i Gridia, ali i plaže Vrolidia, Managros. Jedna od najlepših plaža prekrivenih peskom, a ujedno i dosta posećena je Karfas, na kojoj se nalazi veliki broj ugostiteljskih objekata.

Pored pomenutih, ostrvo Hios je poznato i po Ajos Janis plaži, te Vokaria, Kato Fana i Pagida, ali i po plaži Viri, Didima i Aja Irini, kao i Salaonas, s tim da ih ima još dosta koje nisu pomenute, a koje svakako zavređuju pažnju.

Pirgi Hios

Pored glavnog grada, Pirgi je još jedno mesto koje je naročito poznato i to kako po svojoj interesantnoj arhitekturi, tako isto i po uzgoju mastikke, ali i po tome što se u centru grada nalazi mesto, koje je služilo u prošlosti kao tamnica.

Crkva posvećena Svetim Apostolima, a koja datira iz perioda 14 – og veka, te je građena po ugledu na Nea Moni je smeštena upravo u ovom mestu.

Grčko ostrvo Hios – zanimljivosti

Pećina koja je udaljena svega oko 5 kilometara od mesta Olimp je nešto što se ne sme zaobići. Smatra se da je nastala čak previše od 200 hiljada godina, a brojni pećinski ukrasi se i dalje formiraju, tako da je Olimpic pećina i danas aktivna. Samo mesto po kome je dobila naziv je udaljeno 30 – ak kilometara od glavnog grada i smatra se da je nastalo tokom 14 – og veka. Interesantno je da je celo mesto Olympic građeno kao jedna velika tvrđava, tako da je i sama arhitektura naročito zanimljiva turistima.

Na ovom ostrvu postoji i manastir Nea Moni, odnosno Novi Manastir u slobodnom prevodu, a koji je poznat po tome što se našao na listi UNESKO – a. Takođe, je interesantna i legenda koja je vezana za taj manastir, a koja veli da su trojica isposnika nakon jednog požara u krošnji drveta pronašla ikonu, koju su preneli u svoju pećinu. Ali čudotvorna ikona se stalno vraćala tamo gde je pronađena, tako da su oni došli na ideju da tamo i podignu manastir. U to doba je potonji vizantijski car Konstantin Monomah bio na ostrvo Lezbos i kada je do njega doprla priča o ovom čudu, on je obećao da će ukoliko postane car podići na tom mestu manastir. Kako istorija navodi podatak da je ubrzo on postao zaista vizantijski car, prilično brzo nakon toga je naložio i da se novi manastir, odnosno Nea Moni podigne kako je i obećao. Zanimljivo je da čak više od hiljadu godina star rezervoar za vodu postoji u ovom manastiru, čiji je ikonostas izrađen od belog mermera, a u manastiru se nalaze i zemni ostaci onih, koje su Turci prilikom napada na ostrvo Hios 1822. godine ubili.

Vrontados je omanje mesto, koje je tek nekoliko kilometara udaljeno od glavnog grada i koje je naročito interesantno turistima, kao i brojne vetrenjače koje ovo ostrvo krase.

Takođe je interesantno pomenuti da na ovom ostrvu postoje i izvori lekovite vode, ali i seoce za koje se veruje da potiče još iz kamenog doba, a kada je u pitanju ostrvo Hios, utisci onih ne tako brojnih srpskih turista koji su imali tu sreću da ga posete, su i više nego pozitivni.

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment