Bratimljenje grčke i srpske škole

by Aleksandra

Prijateljske veze između grčkog i srpskog naroda su kroz istoriju neprekidno jačale, a danas mlađe generacije nastavljaju tu tradiciju…

Nekadašnji direktor Druge gimnazije u Kavali, gospodin Kostas Antoniadis je poznat kao čovek koji izuzetno poštuje i ceni, a iznad svega voli srpski narod, te u tom smislu nastoji da đake svoje škole, u kojoj sada predaje istoriju, uputi i bratske veze koje Grci imaju vekovima sa Srbima. Upravo iz tog razloga se i trudi da svake godine organizuje dolazak svojih učenika u Srbiju, kako bi upoznali našu zemlju i ljude.

Tako je i pre 4 godine došao i u Osnovnu školu „Đura Jakšić“, gde je naišao na izuzetnu dobrodošlicu, najpre direktorke Tamare Jelić, a zatim i nastavnice matematike Jovanke Urošević, koja je i najviše zaslužna za sprovođenje ove ideje. Zvanićno je baš tada i počelo prijateljstvo između ove dve škole, a ono se vremenom razvijalo i dovelo do toga da 29. aprila 2019. godine bude potpisan Protokol o bratimljenju.

Ovoj svečanosti je prisustvovao i prvi sekretar Ambasade Republike Grčke u Srbiji, gospodin Dimitris Mihalis, kao i zamenik predsednika opštine Rakovica, gospodin Dušan Đaković, te član veća gradske opštine Rakovica zadužen za obrazovanje, gospodin Zoran Milenković i načelnica za obrazovanje opštine Rakovica, gospođa Nada Ćosić, ali i predstavnici školskog odbora i Saveta roditelja Osnovne škole „Đura Jakšić“, te brojni sadašnji, kao i bivši učenici ove škole.

Gosti iz Druge gimnazije u Kavali sa kolegama iz OŠ “Đura Jakšić” iz Beograda

Razlog zbog koga su srednjoškolci, koji su ranije pohađali ovu školu došli na priredbu je posebno zanimljiv. Naime, pre 2 godine su učenici iz Srbije posetili svoje drugare u Grčkoj i tom prilikom bili smešteni u njihovim porodicama, tako da su imali prilike da se bolje upoznaju i razviju svoje prijateljstvo, koje traje i danas.

Budući da su deca iz Kavale prethodnog dana bila u poseti drugarima iz Osnovne škole „Skadarlija“, to su oni tokom vikenda svi zajedno sa svojim prijateljima iz Kavale organizovali brojne aktivnosti, kako bi što više vremena bili zajedno. I upravo to je ono što nam vraća veru u budućnost, jer smo sigurni da će upravo ova deca, ali i mnoga druga koja budu imala prilike za to, nastojati da očuvaju prijateljstvo između naša dva naroda.

Ostale fotografije možete pogledati na sajtu škole ili klikom na LINK

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment