Ostrvo najlepših mirisa – Amorgos

by Aleksandra

Jedno od površinskih većih ostrva grupacije Kiklada, Amorgos Grčka nije, čini se toliko eksploatisano u turističkom smislu, kao i mnoga druga ostrva iz istog arhipelaga. Možda baš zato ovo ostrvo posećuju upravo oni turisti, koji vole da uživaju u miru i tišini, a da istovremeno mogu da računaju na određenu dozu privatnosti.

Gde se nalazi ostrvo Amorgos?

Na oko 200 kilometara udaljenosti od atinske luke Pirej se nalazi ostrvo Amorgos, koje teritoirijalno pripada Kikladskim ostrvima.

Prema upravnoj podeli, pripada okrugu obližnjeg ostrva Naksos.

Amorgos Grčka – informacije

Dugo oko 30 kilometara i široko tek oko 5 kilometara, ostrvo Amorgos je u određenim delovima široko tek nepunih 2 kilometra.

Kao i mnoga druga ostrva iz oblasti Kiklada, tako je i Amorgos Grčka bio naseljen u davna vremena. Zapravo je tu bio jedan od centar kulture toga doba, a kasnije je bilo praktično neprekidno naseljeno.

Neke od čuvenih figura koje pripadaju kikladskoj civilizaciji su pronađene na ovom ostrvu, a nakon toga su prostor naseljavala mnoga grčka plemena, posle čega je ostrvo Amorgos palo pod vlast prvo starog Rima, a zatim Istočnog rimskog carstva. Nakon krstaškog osvajanja Konstantinopolja, početkom 13 – og veka, sva ostrva iz oblasti Kiklada sve do sredine 16. veka bivaju pod vlašću Mlečana, posle čega ih osvajaju Osmanlije.

Zanimljiva je informacija da je odmah po završetku Grčkog rata za nezavisnost upravo ostrvo Amorgos zvanično ušlo u sastav tadašnje Grčke.

Većinsko stanovništvo su Grci, a glavna mesta su Chora, Aegiali i Katapola.

Kako je u pitanju turistički nedovoljno eksploatisano ostrvo, to postoje mnoge uvale i divlje plaže, a posebno je razvijen nudizam, baš zbog toga.

Gotovo svi kapaciteti za smeštaj turista se nalaze u tri pomenuta mesta, mada se mora priznati da na ovom ostrvu nema tako mnogo smeštajnih objekata u klasičnom smislu reči.

Na oko 5 kilometara od sela Katapola je udaljen glavni grad Amorgosa – Chora, a od mesta Aegiali nešto više od 15 kilometara. Na nadmorskoj visini od oko 400 metara je smešten glavni grad ostrva, a tu je i tvrđava iz 13 – og veka, kao i crkva Gospe od milosti. Takođe, u ovom mestu ima sasvim dovoljno i taverni i kafića, ali i prodavnica sa različitom robom.

Selo Katapola je oko 20 kilometara udaljeno od mesta Aegiali i glavna je Luka ostrva. Duž obale se nalaze brojni kafići i taverne, a tu je i mala peščana plaža u okolini. Najinteresantniji deo ostrva se nalazi upravo u blizini Katapole, kao i crkva posvećena Svetom Đorđu.

Mesto Aegiali Ormos je poznato po dugoj peščanoj plaži, koja je idealan izbor za neplivače i porodice sa malom decom. U ovom selu postoji sasvim dovoljno i kafeterija i taverni, ali i prodavnica, a okolina mesta je poznata po mnoštvu lekovitog bilja koje možete ubrati. A tu je i crkva posvećena Svetom Jovanu Teologosu i kapela Svetog trojstva.

Treba pomenuti i da postoji kamp u blizini mesta Katapola, u okviru koga se nalazi sve što je potrebno turistima, kao na primer topla voda neprekidno, parking i minimarket, ali i sefovi, te naravno struja i besplatan bežični internet.

Ostrvo Amorgos Grčka ima ukupno dve luke, a glavna se nalazi u mestu Katapola, dok je druga u mestu Aegiali.

Iako nema sopstveni aerodrom, postoji mogućnost transfera brodovima do obližnjih ostrva Mikonos, Santorini ili Naksos, odakle je moguće stići prvenstveno do Atine.

Brodovi prema ovom ostrvu kreću iz atinske luke Pirej, a za dalji transfer postoji mogućnost i rentiranja vozila, ali i korišćenje taksi usluga.

Što se tiče gastronomske ponude, ona je zadovoljavajuća, jer u brojnim selima koja se nalaze na ovom ostrvu postoje lokalne prodavnice u kojima je moguće kupiti specijalitete specifične za ostrvo amorgos, ali i klasični minimarketi.

Smeštajni kapaciteti ovog ostrva nisu na tako visokom nivou, mada je svakako moguće naći odgovarajući objekat za boravak.

Ostrvo Amorgos – plaže

Ako je po nečemu ostrvo Amorgos Grcka poznato, onda su to plaže. Pored onih lepo uređenih, koje su ipak u manjem broju, mnogo je više divljih plaža i uvala, na kojima turisti mogu zaista uživati.

Aegiali plaža se smatra jednom od najprostranijih i ujedno najlepših plaža na ovom ostrvu. Prekrivena je finim sitnim peskom, a na plaži postoji i prirodna hladovina. Smatra se da je najpogodnija za neplivače, odnosno za malu decu. Na ovoj plaži postoje i kafeterije, barovi i taverne, kao i igralište za mališane. Budući da je vrlo blizu istoimenog sela, to se na svega par minuta hoda od nje nalaze i prodavnice različite robe.

U regionu sela Aegiali postoje i mnoge druge interesantne plaže, kao što je Psili Amos, zatim plaža Limenari, kao i plaža Mikri Glifada i druge.

Za okolinu sela Katapola važi da ima dosta malih uvala i uglavnom divljih plaža, a neke od njih su Maltezi, zatim plaža Sveti Pantelejmon i druge.

U okolini glavnog grada ostrva Amorgos se nalazi, takođe nekoliko plaža, a najpoznatija je Kambi i plaža Agia Anna, u njenoj neposrednoj blizini.

Amorgos ostrvo – zanimljivosti

U severo – zapadnom delu, na nadmorskoj visini od 821 metar se nalazi najviši planinski vrh ovog grčkog ostrva, poznat pod nazivom Krokellos.

Najpoznatije planine su Prorok Ilija, sa nadmorskom visinom od 699 metara i Korakas, koji se uzdiže 528 metara iznad nivoa mora.

Amorgos ostrvo je naročito poznato po brojnim biljnim vrstama, koje mahom uspevaju samo tu, tako da je ono što će vam dugo ostati u sećanju ako ga posetite definitivno miris, specifičan baš za to ostrvo.

Legenda navodi da je ostrvo nazvano po istoimenom cvetu, za koji se veruje da je u ranijim vremenima korišćen za bojenje odeće u tamno crvenu boju.

Osim polja kamilice i origana, na ovom ostrvu možete osetiti mirise i majčine dušice, ruzmarina, divlje mirođije i nane, ali i žalfije i drugih biljaka.

Osim maslina, malobrojni stanovnici ovog ostrva uzgajaju i rogač, badem, limun i pistaće, ali i mnoge druge kulture.

Dve vrste ptica, koje žive mahom samo na ovom ostrvu privlače veliku pažnju svetskih ornitologa… jedno je posebna vrsta orgla, a drugo galeba.

Pored toga što sve veći broj turista odlučuje da poseti ostrvo Amorgos, ono je u prošlosti naročito poznato po tome što je čuveni film “Veliko plavetnilo” upravo tu sniman.

Jedna od zanimljivosti vezana za ovo ostrvo, a slobodno možemo reći i atrakcija jeste manastir Panagija Hozoviotissa, koji je smešten u steni. Tačnije, potrebno je preći 350 stepenika da bi se stiglo do ovog interesantnog manastira. A u njemu se mogu videti i predmeti, odnosno rukopisi koji potiču iz perioda od 10. do 19. veka.

Specijaliteti lokalne kuhinje su nešto što svakako ne treba zaobići, pa je uvek preporuka turistima da zatraže neke od čuvenih jela i pića od lokalnog stanovništva da probaju.

Olupina broda “The Olimpia”, koja se može videti u već pomenutom filmu koji je na ovom ostrvu sniman i danas stoji u uvali Liveros.

PREPORUČUJEMO

Leave a Comment